Imatge promocional de la formació que començà a caminar el juliol passat. | Antoni Riera.

TW
3

Just abans del crac del 29, Estats Units engendrà un corrent musical -amb base de jazz- que calà fort entre la societat benestant. Era el que avui coneixem com a swing i que vingué de la mà d'aquells famosos ‘anys vint nord-americans'. El swing recalà en la majoria de sales de ball dels EUA amb les famoses big bands que feren bullir milers de persones.

Ara, gairebé noranta anys després, aquest estil musical torna a prendre embranzida. A Barcelona fa temps que sona i a Mallorca ha calat amb força els mesos d'estiu.

Sembla, doncs, que la història es repeteix, i just en moments de ‘cracs' i dificultats socials i econòmiques, el poble, a més de mobilitzar-se, opta per un entreteniment musical en què els salts i els tempos ràpids en són el principal ingredient.

Tant és així que Mallorca ja té la primera banda de swing: Trispol, formada per Gori Matas, Miquel Perelló, Xanguito Muntaner, Pep Garau i Joana Gomila. Si bé és cert que difereixen bastant de les grans concentracions de músics nord-americans, en dos mesos Trispol ha aconseguit un bon grapat de seguidors, sobretot ballarins. D'ençà de la seva aparició, el juliol, la formació ja ha tingut temps d'enregistrar una maqueta: La moqueta de Trispol.

Predecessors a ells, no es poden oblidar els consagrats S'Arrual Jazz Mort, tot i que Trispol neix i creix amb vocació de fer música per ballar lindy hop, com es coneix la dansa al voltant d'aquests ritmes. La vocalista del grup, Joana Gomila, explica que la formació nasqué arran de la demanda de l'associació Idò Swing, creada per ballarins d'aquest estil que a l'estiu feren un curs intensiu amb professors duits de Barcelona i "que resultà ser tot un èxit". "A partir d'aquí, començaren a sortir concerts", afegeix Gomila, fins que crearen la primera edició del Festival Solar Jazz a s'Illot. "Amb només dos mesos hem fet una quinzena d'actuacions, no hem aturat", apunta.

La peculiaritat de Trispol és que el seu swing deixa palesa la particular empremta dels músics mallorquins amb "un so més pop". Així, el grup ha substituït el típic contrabaix jazzístic per un orgue que fa la mateixa funció. A partir d'aquí, la imaginació va a lloure, i els components de la formació han decidit recuperar peces d'aquells anys vint i trenta nord-americans per fer botar els seguidors del lindy hop. "És una ball amb una música molt alegre i feliç que, en moments com aquests, la gent potser necessita" afegeix la cantant.

Els swing i lindy hop ja s'han instal·lat a Mallorca. La prova fou dijous a Santa Maria amb una jornada dedicada a aquesta música i en què Trispol presentà el seu treball. La porta és oberta com a contrapartida a uns no tan ‘feliços' anys deu.