Galeristes i representants polítics, enguany de les tres institucions, presentaren les novetats de la vetlada plàstica d’aquest dijous a Ciutat. | Ferran Aguiló - M.À.C.

TW
2

Galeristes i representants polítics presentaren ahir el programa per a la Nit de l'Art "més complicada" d'organitzar a causa de "les circumstàncies econòmiques, polítiques i culturals que vivim", segons apuntà el president d'Art Palma, Pep Pinya. Aquest dijous, dia 20, la ciutat tornarà a viure la seva vetlada plàstica amb 22 galeries i centres expositius en el programa oficial, i d'altres que l'organitzen pel seu compte. No hi haurà grans canvis respecte de l'any passat.

Les novetats arribaran l'any que ve, quan Cort i galeristes ‘controlaran' l'activitat que es desenvolupi al carrer aquella vesprada. Els organitzadors anunciaren ahir la signatura d'un protocol per "regular" aquests actes a la via pública. El mes passat, alguns galeristes ja parlaven de fitar pautes comunes per donar una imatge "seriosa" de la Nit de l'Art. Això es traduí ahir en la signatura d'un acord entre l'Ajuntament de Palma i les dues associacions de galeristes (Art Palma i Aigab). "El carrer és de tothom, però no s'hi pot fer qualsevol cosa; s'ha d'evitar el verbeneo i el tot s'hi val", assenyalà Pinya.

Més prudent fou el regidor de Cultura de Cort, Fernando Gilet, qui argumentà que a partir del 2013 es fixarà un "comitè" format per galeristes i Ajuntament per tal que les activitats que es duguin a terme aquell vespre en espais públics responguin a criteris de "qualitat, mèrit i prestigi". "S'ha de mantenir l'esperit dels creadors" de l'esdeveniment, argumentà el regidor. Així doncs, Cort donarà llicència o no d'activitat al carrer depenent del criteri plàstic dels galeristes i dels representants polítics.

Pel que fa a l'edició d'enguany, que tindrà lloc dijous a partir de les vuit del vespre i fins passada la mitjanit, Rosa Vanrell, presidenta d'Aigab, destacà "l'esforç de les galeries" per poder dur a terme l'esdeveniment, marcat pels moments difícils. Enguany serà el 16è any de nits plàstiques i hi prendran part 22 galeries o centres expositius, un menys que l'any passat.

Pep Pinya també hi posà el toc ‘reivindicatiu' convidant el ministre espanyol de Cultura, José Ignacio Wert Ortega, a recapacitar sobre la pujada de l'IVA. "La nostra vocació de galeristes és ser internacionals, ser Europa", apuntà mentre recordava que amb la pujada de l'IVA "provoca que no siguem competitius". Pinya repassà els tants per cent de l'impost per al seu sector en altres països: "2,5% a Suècia; 6% a Holanda i Bèlgica; 6,5% a França i 7% a Alemanya", recordà.

Quant a la vetlada de dijous, com sol ser tradició, el Casal Solleric en serà el punt d'inici. L'espai expositiu palmesà inaugurarà quatre propostes ben diferents. La de més envergadura, a la planta noble, serà Expanded Drawing, una mostra col·lectiva amb més de 30 artistes de renom internacional i que versa sobre la pintura i els nous llenguatges pictòrics. Per part seva, Es Baluard opta de nou per una revisió d'obra del seu fons amb Fragments Pictòrics 1981-2010. L'aposta més innovadora arribarà de la mà d'Alicia Framis i la performança Anti-dog a l'entrada d'El Corte Inglés de Jaume III.

Com sempre, les galeries de la Part Forana s'instal·laran a la Misericòrdia, on també hi haurà un espectacle acusticomusical als jardins. La Fundació Palma de Mallorca 365, que lidera Álvaro Gijón, hi participarà convidant periodistes i crítics d'art d'altres contrades a visitar la vetlada plàstica palmesana, el mateix que des de fa uns anys realitza l'Institut Ramon Llull amb experts internacionals.