Pere Bonnín comenta l’exposició sobre els Visats per a la llibertat. | [Jose Barcelo

TW
0

Palma no pot oblidar les seves arrels, i part d’aquestes tenen a veure amb la comunitat jueva. Des de fa 13 anys, les diferents entitats ciutadanes sefardites, juntament amb Cort, organitzen un dia de reconeixement ple de la seva cultura. És el que anomenen la Jornada europea de la cultura jueva, l’epicentre de la qual són el teatre Xesc Forteza i la plaça Miquel Maura.

Si bé la pluja del matí deslluí una mica l’activitat, la sinagoga palmesana oferí una jornada de portes obertes ben concorreguda. L’acte principal tingué lloc al capvespre, quan el temporal ja havia amainat. Una atapeïda parada de llibres, a càrrec d’Embat, donava la benvinguda als visitants a la porta del Xesc Forteza. Al hall del teatre s’hi podia veure una petita exposició titulada Visats per la llibertat, que desgranava –a través de panells– el paper de cònsols i diplomàtics espanyols que mitjançaven amb les altes instàncies teutones per l’alliberament dels jueus espanyols. Cal no oblidar que, amb l’esclat de la II Guerra Mundial, 3.000 jueus sefardites amb nacionalitat alemanya estaven sota administració germànica. Una altra de les activitats més concorregudes fou les visites guiades al barri jueu medieval.

Ara bé, l’esdeveniment més emotiu de la jornada fou el concert d’homenatge al músic Bernat Pomar a càrrec d’un dels seus alumnes més avantatjats: el violinista Francisco García Fullana, que va estar acompanyat per Óscar Caravaca al piano. Fou un reconeixement senzill però sentit per al compositor, músic i pedagog, que finà el  desembre de l’any passat. García Fullana interpretà peces del mestre mateix i altres obres per les quals Pomar tenia especial admiració, com Aires bohemis de Pablo Sarasate.

Precisament la música ja havia donat el sus dissabte capvespre a aquesta XIII edició de les Jornades amb el concert de música sefardita d’Ana Alcaide. Ara, la celebració continuarà fins al proper dia 27 amb un cicle de cinema al teatre Catalina Valls.