La Setmana en Català ha facturat una quarta part del que solia fer.

TW
3

Després de deu dies d'activitat, la Fira del Llibre de Palma tancà ahir les portes al parc de les Estacions amb una important davallada de vendes: un 20% menys que en edicions passades. Si bé la Fira de Sant Jordi va resultar un èxit per al gremi, en aquesta ocasió la cita unitària de la Fira del Llibre i la Setmana del Llibre en Català no ha donat el "resultat que esperàvem", confirmava ahir Laia Alegret, de Drac Màgic.

"El mercat del llibre davallà l'any passat un 40% i nosaltres no en som aliens", argumentava ahir el president del Gremi, Francesc Sanchís. Altres dels motius d'aquests resultats més minsos són, apunta, l'espai i la ubicació dels estands a l'entrada del parc de les Estacions: "No vàrem preveure aquestes altes temperatures i aquest lloc no té arbres. Ara ens haurem de replantejar seriosament com fer-ho l'any que ve", indicava.

Tanmateix, Sanchís va molt més enllà i recorda que més que fer balanços de vendes o visitants, el fet important que s'ha de ressenyar és que "la Fira s'ha fet. No hem cobrat ni un duro -el Consell encara els deu l'ajuda de l'any passat-, però vuit llibreries decidírem que la fira es feia perquè no es podia perdre aquesta cita amb els lectors", argumenta.

Setmana en Català

També més minsos han estat els resultats de vendes de la Setmana del Llibre en Català, que en aquests deu dies ha facturat un total de 12.000 euros, una quarta part del que se solia fer en altres edicions. "No és comparable; els altres anys teníem 750 metres quadrats d'exposició de llibres i ara en tenim només 120, sense novetats editorials i només amb llibres d'autors de les Balears", recordava Josep Mayol, gerent del Gremi, qui assegura que aquests resultats ja eren previsibles. Pel que fa als llibres més venuts en aquest estand, Carme Riera encapçala el rànquing amb Natura quasi morta i Te deix amor la mar com a penyora.

Val a dir que el sol i la calor han jugat una mala passada a la cita literària, ja que el públic incrementava a l'horabaixa i "no és el mateix vendre només a les darreres hores que tot el dia", remarcava Jaume Corbera, de la llibreria Quart Creixent. Corbera criticà també el canvi d'ubicació: "És cert que aquí és un lloc cèntric, però no és un lloc de passeig com ho és el Born; aquí és un lloc de passada", assenyalà després de confirmar la davallada de vendes. També Toni Moll, de Llibres Mallorca, confirmà que el resultat "ha estat fluix", talment com també ho corraborà Sergio González, de Literanta. "Una fira ha d'estar en un espai per poder passejar tranquil, i aquí no és possible, aquest lloc no és agradable", afegí el llibreter.

El resultat, doncs, no ha estat l'esperat i tots coincideixen que ara caldrà analitzar la situació i fer-ne autocrítica. Però també la majoria assegura que allò més important és fer realitat aquestes trobades entre lectors i llibreters.