Així ho deixa clar el títol de l'exposició Essència presència del Museu de Mallorca, que s'obrirà avui al públic a les 20 hores. Després, es podrà visitar de franc de dilluns a divendres entre les 11 i les 20 hores, i els dissabtes fins a les 14 hores.
Recollir l'essència del Museu, amb més de 5.000 peces, en una sola exhibició de dimensions més reduïdes i amb prop de 350 peces no ha estat una tasca fàcil. "Hem hagut d'estudiar i replantejar quin havia de ser el discurs expositiu", assegura la directora. Palou deixa clar que la seva intenció no és fer un repàs d'allò que hi ha al Museu, sinó donar a conèixer el que s'hi podrà trobar "una vegada que hagin acabat les obres a Ca la Gran Cristiana".
Amb aquesta premissa, han dividit les cinc sales del Centre de Cultura en cinc espais diferenciats: prehistòria, món romà, època medieval, barroc i modernisme. Ara bé, el recorregut no és cronològic, sinó que ve marcat per les característiques de les obres que s'hi exhibeixen i les condicions de l'indret.
L'esplendor del barroc
Així, en entrar a la planta noble del Centre de Sa Nostra, s'hi troba la immensitat de la pintura barroca, que dóna la benvinguda al visitant. Són obres de Bestard, Mesquida i dues peces napolitanes d'importació que donen a entendre la importància del moment. D'aquest mateix període també s'hi exposen dues vitrines amb ceràmiques tant de producció local com d'importació, fruit de les relacions comercials amb l'Illa."Hem intentat aplegar en cada sala diferents disciplines", aclaria Palou mentre continuava el recorregut per la sala dedicada de la prehistòria a la protohistòria presidida pel Guerrer gran de Son Favar.
Cal ressenyar també que part de les peces que es mostren a partir d'avui a Sa Nostra no s'havien exposat mai al públic. És el cas de les troballes realitzades a Son Espases, que fan part de la secció dedicada a la cultura romana i antiguitat tardana. Aquí el visitant trobarà les llumetes, l'anell patrici o la plomada -símbol de fundació de Palma- que els arqueòlegs varen localitzar als terrenys on s'ubica l'hospital de referència, a banda d'altres peces ceràmiques, un mosaic provinent de Pol·lèntia i àmfores diverses.
A la sala dedicada a l'època medieval cal destacar el tresoret almohade localitzat a Sencelles, un aixovar datat del segle XII i ben admirat. El recorregut expositiu es clou amb el modernisme, amb peces provinents de la Roqueta i un oli de Joan Fuster que palesen la importància d'aquell moment, també a l'Illa.
La mostra fou presentada ahir als mitjans per la directora general de Cultura, Isabel Cerdà; el sotsdirector de l'Obra Social, Llorenç Julià, i el director de l'Obra Social, Andreu Ramis, a més de la directora del centre. Aquesta exhibició es mantindrà amb el mateix format durant els dos anys d'obres, encara que els responsables del Museu mantindran els programes didàctics i de difusió, com són La peça del mes i Les aules del Museu. La resta del fons es conserva a les dependències de Sa Nostra i a Son Tous.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.