TW
0

Els cinquanta anys de celebració del Dia mundial del teatre passaren per Mallorca sense fer gaire renou. Alguns espais escènics, com el Principal de Palma o el de Manacor, mantingueren la tradició i feren la lectura del manifest internacional, realitzat enguany per John Malkovich. Però com diu el membre d'Estudi Zero Pere Mestre, aquesta diada serveix més que res perquè "com a mínim es parli de nosaltres".

Els membres de l'Associació d'actors i actrius (AAAPIB) no han volgut passar per alt la data i ahir difongueren un manifest ben contundent. La seva resistència a desaparèixer del panorama cultural balear és ben forta i per això parlen de continuar fent feina, perquè "estar en crisi no significa estar aturat (encara que estiguem a l'atur!)", diu el text. El president del col·lectiu, Rodo Gener, reconeixia ahir a dBalears que el panorama teatral a l'Arxipèlag és "ben negre", però que això no significa que no hi siguin: "La nostra professió està acostumada a la crisi", assegurava. Amb aquesta idea sorgeix el manifest positiu que ha redactat l'entitat, per tal de"no deixar-nos endur pel pessimisme i la cruesa de la situació".

El projecte de microteatre, que tant de públic ha aplegat en les darreres edicions, és un exemple que el sector està actiu i que cerca noves vies. "Cal que ens posem a fer feina tant sector públic com privat, perquè no només estan malament els creadors, també hi estan els programadors de teatres municipals, per exemple", comentava el dramaturg i director Josep Ramon Cerdà. Tot i això Cerdà avisa que davant l'actual situació cal que hi hagi un component reivindicatiu, encara que també cal cercar vies perquè "el teatre generi més rendiment econòmic i sigui professional".

Sobre la situació econòmica també en parla Mestre, que ha vist com el Teatre Sans i la seva companyia s'han hagut d'estrènyer el cinturó si volien mantenir l'activitat. "Treballam amb uns pressuposts molt esquifits i sota mínims", comentava, i recordava que, tot i el "trasbals", s'ha de continuar fent feina amb força. La continuïtat, per exemple, també l'ha de mostrat el Teatre del Mar, que manté la programació però que el desembre passat féu un expedient de regulació. Per tant, "ara més que mai és el moment de fer, de refer, d'insistir, d'exigir, de pensar", com apunta el manifest dels actors.

Els més renouers d'ahir foren els membres de les Cooperatives d'ensenyament de les Illes Balears a través del seu grup Intercooperatiu Teatrecoop, que organitzà una cercavila pels carrers més cèntrics de Ciutat. Al vespre, el teatre Principal realitzà una funció de franc per celebrar l'efemèride amb el monòleg Yo, Odiseo, interpretat per Rodo Gené i escrit per Carlos Garrido.