TW
0

"Deixau-me ser qui som". Els mots humanistes de Miquel Àngel Riera prenen embranzida davant l'actual torcebraç lingüístic entre el Govern popular i la societat civil. Així quedà reflectit ahir en l'entrega dels premis Cavall Verd, els guardons literaris que organitza l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i que ahir reteren homenatge al poeta manacorí. Francesc Garriga i Antoni Clapés foren els altres dos protagonistes de la jornada, reconeguts amb els premis Josep Maria Llompart i Rafel Jaume, respectivament.

Precisament, la capital de Llevant, amb el batle, Antoni Pastor, postulant-se en pro del català i que també hi féu acte de presència, fou l'escenari d'unes distincions no absents de crítica contra les administracions públiques de les Balears. "Ens trobam davant grans adversitats", assegurava el vicepresident de l'AELC, Miquel Bezares, just abans de començar la jornada poètica a Manacor. Es referia a l'actuació de les administracions populars envers la llengua pròpia i a la decisió del Consell de Mallorca de no donar suport als guardons, que tenen com a finalitat màxima difondre i prestigiar la poesia en català. Tot i no voler donar-hi ajudes, la directora insular de Cultura, Catalina Sureda, es presentà al sopar.

Davant la manca d'ajuts de les administracions públiques, l'activitat dels Cavall Verd es concentrà en una sola jornada, que tingué lloc a la Fundació Pública Antoni Maria Alcover i que rebé més afluència de públic que en les darreres edicions. Davant les ‘adversitats', els escriptors i els amants de la poesia també fan pinya per donar suport a iniciatives com aquesta. Així quedà demostrat ahir.

Els actes començaren al migdia amb una taula rodona sobre l'obra de Miquel Àngel Riera (1930-1996) i amb Pere Rosselló Bover, Vicenç Llorca i Elisenda Farré com a ponents. Més de mig centenar de persones, a més de la família de l'homenatjat i amb la vídua Roser Vallès al capdavant, es congregaren a la sala d'actes de la Fundació. "Miquel Àngel Riera ens honora com a poble", apuntava la gerent de l'ens Alcover, Magdalena Gelabert, qui també recordà amb sorna que Manacor és la ciutat amb més escriptors per metre quadrat.

L'activitat miquelangeliana continuà després de dinar amb una lectura de versos seus. El públic s'havia incrementat considerablement i la sala d'actes s'omplí amb més d'un centenar de persones. Entre els recitadors hi havia Nicolau Dols, Isabel Robles, Laia Martínez i López, Miquel Àngel Llauguer, Cristina Salom i Josep Lluís Aguiló.

Ja a les nou del vespre, l'AELC canvià d'escenari i els participants es desplaçaren al restaurant Can March, on tingué lloc el sopar i l'entrega dels premis Cavall Verd a Francesc Garriga i Antoni Clapés. Ambdós, nascuts a Sabadell i amb trajectòries poètiques ben diferents, no volgueren passar per maia la situació de la llengua catalana a Mallorca i la decisió del Govern Bauzá. Precisament, divendres, just en arribar a Ciutat, tant Garriga com Clapés donaren suport a Jaume Bonet a Can Alcover.

L'actor Antoni Gomila fou l'encarregat de conduir la gala sopar de lliurament dels guardons. El jurat d'aquesta 29a edició dels Cavall Verd reconegué Francesc Garriga amb el premi Josep Maria Llompart per Ragtime (Labreu Edicions), considerada la millor obra poètica en català publicada el 2011. Antoni Clapés rebé el premi Rafel Jaume per Tomba de Lou, de Denise Desautels, com a millor traducció poètica.

Entre els assistents, no hi faltaren cares conegudes del món literari i cultural de Balears. Així, hi havia Jaume Corbera; Gabriel de la S.T. Sampol; el president de l'AELC, Guillem Jordi Graells; Jaume Mesquida; Pere Gomila; Tomeu Matamales; Cristina Salom; Maria Antònia Oliver; Antoni Vidal Ferrando, i Sebastià Alzamora. Com era d'esperar, hi hagué poca presència institucional. Sols hi assistiren les regidores de Manacor Maria Magdalena Sureda i Cristina Matamales, a més de l'esmentada directora insular de Cultura.