A l’espera de ser protegits

ARCA presentà fa dos anys una proposta amb 32 elements per incloure en el Catàleg municipal de Palma. Cort encara no els ha fet efectius

La façana de l'edifici de Can Bibiloni, al carrer d'Aragó. | G. ALOMAR

TW
0

La revisió del Catàleg municipal de Palma és una de les tasques pendents de Cort. En la legislatura passada, des del Departament de Cultura s'iniciaren els tràmits per a la revisió de totes les fitxes patrimonials, a més de la inclusió de nous elements fins ara no tinguts en compte. L'Associació per la Revitalització dels Centres Antics (ARCA), com a màxima entitat civil encarregada de la preservació del patrimoni, féu una llista amb 32 elements que, a parer seu, tenien la consideració de ser preservats. Ara, esperen que el nou equip de govern de l'Ajuntament de Ciutat els faci efectius o els prengui almenys en consideració. De moment, no hi ha cap resposta de la Sala, i amb aquests anys alguns ja han desaparegut. És el cas de l'edifici del número 31 de l'avinguda de l'Argentina, que fou esbucat per la propietat un cop caducà l'ordre de paralització del Departament de Patrimoni del Consell insular.

La proposta d'ARCA se centra fonamentalment en edificis de construccions singulars o entramats urbans de Palma amb característiques úniques avui dia. Un exemple seria l'entramat viari de la barriada dels Hostalets, que fa més de deu anys ja es va intentar preservar sense èxit; i la protecció del teatre Victòria de Santa Catalina, al carrer de la Fàbrica número 16. L'antiga fàbrica de sabates Calzados o Calzados Gorila, a la barriada de la Soletat, és un altre exemple de les més de desena de propostes d'edificis de barriades. Entre aquestes, també s'hi inclou l'indret on va viure Rubén Darío, al número 8 del carrer del Dos de Maig, a la barriada del Terreno.

Entre les edificiacions del centre històric que, segons ARCA, el Consistori hauria de tenir en consideració, hi trobam el refugi de la Guerra Civil localitzat al carrer de la Confraria de Sant Miquel i l'edifici de la famosa sala de festes Asai, a la plaça de la Porta de Santa Catalina. Precisament, aquesta finca havia estat la seu de la fàbrica de licors Roca Suau i ARCA denuncià a final de l'any passat la intenció de Cort de demolir l'immoble. Ara tot està aturat, però sense la protecció necessària. També especial consideració han de tenir les casetes de la costa del Teatre, devora el Principal, de les quals ARCA demana la "dignificació" després de 150 anys d'història.

Pel que fa als elements etnològics, també inclosos dins la proposta, el col·lectiu reclama el conjunt hidràulic format pel molí de vent d'extracció d'aigua, la sínia i el safareig situats als carrers de Damià Reixach, de Sor Isabel Cifre, del Capità Ramonell Boix i de la Gruta. Aquests elements són alguns dels darrers vestigis hidràulics que queden a la zona del Molinar. En aquesta mateixa línia, reclamen, a més, la protecció de l'aljub de Son Vida i la séquia de na Cerdana, a la Indioteria, un element que encara funciona per al reg. De moment, tot aquests indrets no disposen avui d'una protecció específica que els faci singulars per no ser objecte d'acabar sota les excavadores.