Els professionals d'aquest sector adverteixen que molts poden anar a l'atur amb aquesta situació. | Ferran Aguiló - M.À.C.

TW
11

Tot feia pensar que una jornada de protesta en dilluns plujós i al migida no donaria fruit, però no va ser així. El món de les arts escèniques va demostrar ahir que està en peu de guerra contra les responsables de Cultura del Consell de Mallorca i que no quedaran impassibles davant una possible ‘mort' del sector.

El motiu de la protesta és l'anunci fet divendres per la gerent del teatre Principal, Margalida Moner, de suspendre la convocatòria d'ajudes per produir i concertar projectes escènics. Aquestes subvencions es convocaren el maig passat, però ara, a final d'any i quan les empreses teatrals ja han efectuat la despesa confiant en elles, el Consell decideix no atorgar-les apel·lant que ha de pagar el deute del Principal.

Davant aquest fet, més de 200 persones vinculades amb el sector i convocades per Illescena i l'Associació d'Actors i Actrius Professionals es manifestaren al migdia a les portes del Principal sota la consigna de Volem retallades... No supressió i Irresponsabilitat institucional.

L'actual situació d'una baixada en la contractació i la reducció de la programació als espais escènics han conduït el sector a una situació de crisi que ara, a més, es veu agreujada per l'eliminació de les ajudes de l'Administració. Aquesta darrera decisió del Consell provocarà, segons explicà el responsable d'Illescena, Carles Molinet, que moltes empreses del ram estiguin en una delicada conjuntura econòmica -prop d'una vintena- o hagin de tancar. En conseqüència, unes 100 persones aniran a engreixar les llistes de l'atur.

Així també ho destaca el manifest que llegí Antoni Oliver, de Tic Teatre. Recordà que les ajudes suprimides representaven només un 25% del cost dels projectes presentats. Ara bé, el fet que la convocatòria es resolgués el darrer trimestre de l'any provoca que "les companyies havien de dur a terme la seva activitat de producció o concertació avançant-ne la part econòmica convocada per l'Administració", uns doblers que ara no els seran reemborsats tot i que ja els hagin gastats. "Així, les inversions eren possibles mitjançant finançament bancari: cada empresa avançava la part pública (285.000 euros) i invertia a risc privat la resta (855.000 euros)", destaca el manifest que, alhora, assenyala que aquesta inversió propiciava l'activitat econòmica del sector per 3 milions d'euros, encara que l'aportació de la institució insular fos només de 285.000.

Tot i això, actors, directors, productors i ballarins no queden de mans plegades i ahir presentaren "mesures pal·liatives", com les definí Molinet, que poden ajudar a la supervivència d'aquests professionals. Demanen que la inversió feta enguany es pugui sumar a una convocatòria bianual que comprengui 2011 i 2012. Es tracta d'una solució que també s'ha adoptat en altres àmbits, com és el de cooperació, i que "no salva totes les empreses, però no anorrea el sector" ni "l'amateurisme", un concepte que Moner destaca per al Principal.