Una de les primeres mesures que anuncià Fernando Gilet com a regidor fou el retorn de l'espanyol al premis Ciutat de Palma. | Joan Riera

TW
17

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el PEN Català han elaborat un manifest conjunt contra la decisió de l'Ajuntament de Palma d'introduir el castellà a la convocatòria dels premis literaris Ciutat de Palma. Ambdues entitats consideren que aquesta decisió, anunciada fa mesos pel regidor de Cultura, Fernando Gilet, és una "passa enrere" i afecta el prestigi d'uns guardons nascuts a Ciutat l'any 1955 i que "d'ençà de 1979, i des que tenim autogovern, s'han dedicat a reconèixer obres de creació literària en llengua catalana". A més, ho qualifiquen de "menyspreu" de Cort envers la llengua pròpia.

Des de la pàgina web de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, conviden els seus socis a signar el manifest, tot apuntant que els sembla "inadmissible" la convocatòria d'uns guardons bilingües. A més a més, denuncien que aquesta ha estat "una decisió presa de manera unilateral i sense consultar i escoltar els autors", fet que suposa "una involució de caràcter cultural injustificable, arbitrària i que només pot comportar desprestigi i desafecció", assenyalen. El manifest on-line ja ha estat signat per més de cent cinquanta escriptors i persones vinculades al món de la cultura d'arreu dels Països Catalans.

Entre ells, Miquel Baixaulí, Susanna Rafart i Josep Maria Solé i Sabaté. Entre els sotasignants mallorquins també s'hi troba el president de l'AELC a les Balears, Miquel Bezares, els escriptors Antoni Vidal Ferrando, Bernat Nadal, Rosa Planas, Gabriel de la ST Sampol i Pere Morey, entre d'altres, així com els professors de la UIB Jaume Corbera i Damià Pons. El manifest conclou que "és la nostra obligació denunciar el menyspreu i la indiferència cap a la llengua pròpia que demostra l'equip de govern de la ciutat de Palma".