La passió pels Monty Python uní Frederic Bibiloni i Pedro Orell quan eren uns joves estudiants de l'ESADIB. Ara, anys després i un cop llicenciats, aquella passió encara els perdura, a més de la seva fal·lera pel teatre, que avui els ha portat fins a l'escenari de la sala Petita del teatre Principal. Arriben, per la porta gran, amb un projecte escènic de gran dificultat però amb els deures fets i amb gran entusiasme per la recerca de la veritat teatral, com defineixen la proposta escènia.
El clàssic d'El verí , de Rodolf Sirena, és la seva primera proposta dins el teatre professional, una iniciativa que presentaren a Biel Jordà perquè els dirigís. "No és un text senzill i vàrem creure que, si bé no podíem accedir a una gran escenografia, sí que podíem aportar-hi una gran interpretació. Precisament, això és el que marca el text", explicava ahir Biel Jordà.
Sota el nom de Discussions Productives -provinent d'aquells debats sobre Monty Python-, ambdós actors tenien clara la idea de dur sobre l'escenari el text de Sirera, un clàssic que han capgirat per donar-li actualitat. "En mantenim el text gairebé intacte, allò que hem canviat és el context, l'escenografia, el vestuari", apuntà Frederic Bibiloni. És, doncs, un exercici d'imaginació "quan no hi ha gaire pressupost", puntualitzen, en el qual l'espectador no es trobarà amb un palau rococó dins el París de l'any 1784, sinó al segle XXI amb dues butaques enfundades amb una tela verda una mica cridanera. L'objectiu, però, continua sent el mateix: la conversa entre un marquès, en aquest cas del nostre temps, amb un actor també de l'actualitat que ensenya al senyor com es fa per representar i aconseguir una actuació verídica.
"Aquesta recerca de la veritat ha vingut donada durant tot el procés creatiu", afegia el director de l'obra, qui diu que quan es trobaven amb un escull recorrien sempre a allò que deia l'autor: "Són els meus propis sentiments, però també són els del personatge que vénen reflectits en el text", sense deixar de banda, però, que el text reflecteix també les diferències socials i d'estatus entre els dos protagonistes i que avui encara podrien ser vigents.
La implicació de Frederic Bibiloni i Pedro Orell amb el text és paral·lela amb les ganes de fer-se un espai dins el panorama escènic i aportar-hi noves propostes. Fa un any crearen el segell de Discussions Productives i, a part de la representació d'El verí fins diumenge al Principal, tenen dos projectes més en marxa. Els estils, però, són ben diferents. D'una banda, han resultat finalistes del premi Bòtil amb Misteri al balneari, un espectacle juvenil basat en la novel·la Les cartes d'Hèrcules Poirot, de Jaume Fuster. De l'altra, aquesta tardor presentaran al Teatre del Mar l'espectacle Allò que els nostres néts haurien de saber de nosaltres. D'aquí sorgeix aquest projecte escènic de petit format i creació pròpia, que té com a objectiu "riure's de nosaltres mateixos", conten en el dossier de l'obra. Són tres propostes, doncs, ben diverses que fan que "no et puguin catalogar dins un mateix estil", remarca Pedro Orell i els condueixen de pèl cap a un dels seus grans reptes: la professionalització. El verí s'estrena de manera oficial avui a les 21 hores i es podrà veure fins diumenge.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.