Roig, Rotger i Barceló explicaren la modificació dels presupost.

TW
18

El Consell de Mallorca retallarà les subvencions de Cultura i Igualtat per tal de pagar el deute d'embargament del teatre Principal d'1,7 milions d'euros a la UTE Dragados-Melchor Mascaró. Aquesta tisorada suposa reduir un 7,06% el capítol 4, destinat a ajudes nominatives de Cultura que, a més, afectaran de manera important entitats que treballen a favor de la cultura i llengua catalanes. L'anul·lació d'aquestes partides també rebaixa 574.000 euros els ajuts destinats a Igualtat. El vicepresident de Cultura del Consell, Joan Rotger, presentarà demà davant el ple una modificació del crèdit dels pressuposts del 2011, que puja a un total d'1.276.686,95 euros i afectaria 28 associacions, col·lectius o convocatòries municipals.

"Són partides que no estan no compromeses", matisà Rotger, mentre recordava que l'informe de la Sindicatrra de Comptes "ja indicava clarament que les subvencions nominatives han de ser excepcionals i han de quedar ben justificades". Tot i això, aquests doblers no són suficients per pagar tot el deute de l'embargament d'1,7 milions. L'actual equip del Consell el vol completar amb una altra partida de 450.646,01 euros, provinent d'una amortització de préstec "que l'anterior Govern volia gastar amb material informàtic, art i altres coses, però que encara no estava tramitat", digué la consellera d'Hisenda, Margalida Roig, que comparegué, juntament amb Rotger, per explicar els comptes.

El vicepresident Rotger creu que aquesta no és una retallada als comptes de Cultura, ja que els doblers es traspassen dins el mateix departament. "Hem de garantir la programació del Principal i els deutes que té el teatre", emfatitzà, mentre recordava que aquesta "és una conseqüència directa de l'imcompliment per part de l'anterior equip de govern d'una altra decisió judicial" que obligava el Principal a pagar 1,2 milions d'euros en concepte de les obres executades. "Ara, a més, els ciutadans han d'abonar 398.615 euros d'interessos i costos per no haver pagat en el seu moment", afegí Roig. Davant aquesta situació, el Consell ha optat per "prioritzar".

Qui afecta

Aquestes 'prioritats' han passat factura a col·lectius com l'Obra Cultural Balear, els Música de Mallorca per la Llengua, Premsa forana, els Llibreters de Mallorca, la Societat Arqueològica Lul·liana, la Federació de Corals i la Fira de teatre de Manacor. En ser preguntats per què aquestes entitats i no d'altres, el secretari general tècnic de les Conselleria de Cultura i Hisenda, Miquel Barceló, recorda que "s'ha fet una selecció d'acord amb el mateix criteri d'oportunitat que existeix quan s'atorguen". Així mateix, apunta que, en el cas de les retallades totals o parcials (determinats col·lectius sols veuran reduïda una part de l'ajuda prevista, com assenyala el gràfic superior), "depenen del nombre de persones afectades o de si tenen altres ingressos", va assegurar.

Per contra, algunes d'aquestes entitats afectades reconegueren ahir a dBalears que el mes de juny reberen una carta dels serveis jurídics del Consell amb un "requeriment de documentació" per tal d'iniciar la tramitació de les subvencions. En aquesta missiva se'ls confirmava la quantitat atorgada i se'ls instava a presentar tota la documentació en el termini d'un mes. "Les subvencions nominatives són revocables en qualsevol moment fins que no s'hagi produït l'adjudicació i la fiscalització", aclaria respecte d'aquesta qüestió el secretari general tècnic de Cultura i Hisenda.

Així, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que presideix Miquel Bezares, hauria quedat sense 16.000 euros d'ajuda per a la realització dels premis Cavall Verd. S'ha de dir que aquests guardons s'atorgaren el mes d'abril passat. "No en tenim cap notificació, però aquests doblers estaven més que compromesos; l'activitat ja està feta i els doblers estan gastats", apuntava ahir Bezares, mentre recordava que "la convocatòria dels premis es presentà a la seu del Consell precisament perquè comptàvem amb el seu suport". Per la seva banda, Tomeu Martí, portaveu de l'Obra Cultural Balear, entitat que ha vist que queden del tot anul·lades dues subvencions, assegurava ahir que ara estan a "l'expectativa" perquè, "si és així, el Consell haurà trencat les regles del joc democràtic i de fer política".

El Principal haurà d'activar el protocol de riscos laborals

La Fundació Teatre Principal té una setmana per activar el protocol de prevenció de riscos psicosocials de l'empresa i posar "en marxa les mesures correctores". Així ho ordenà ahir la Inspecció de Treball després d'una visita entre la gerent del teatre, Margalida Moner, i els representants legals dels treballadors. La reunió tingué lloc després de la denúncia d'aquests darrers el passat 2 d'agost per les "males pràctiques contra la salut laboral i els drets dels treballadors", segons expliquen des de la UGT.

Maria Antònia Salvà, responsables de la Salut Laboral d'UGT, present a la trobada, apuntà ahir que el resultat ha estat "molt positiu" per als treballadors, perquè l'inspector, en ordenar i donar "el termini d'una setmana" perquè es posi en marxa el protocol de prevenció de riscos, "reconeix que en el teatre es detecta un ambient que pot afectar la salut dels empleats".

L'objecte d'aquest protocol, "que és una eina prevista per la Llei de prevenció de riscs laborals i vigent en el treatre, és l'establiment de les actuacions a prendre per l'empresa per prevenir i actuar davant les queixes en materia d'assetjament o situacions que puguin ser catalogades com d'assetjament psicològic, sexual o per raó de sexe", segons expliquen des de l'esmentat sindicat. Durant l'encontre, que va tenir lloc en un clima "cordial", ambdues parts "exposaren els seus motius i la documentació requerida".