Antònia Font obrí una porta important per a la internacionalització d'aquest tipus de música en català. | ULTIMA HORA

TW
8

La normalitat cultural d'un país té a veure també, sense cap mena de dubte, amb la cultura popular. Per això mateix, l'actual director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, es queixava fa uns anys de la manca de normalitat i la simbolitzava en el fet que en català no havíem tingut cap banda com els Estopa. Els de Cornellà varen obtenir un gran èxit amb la seva rumba rock (herència directa de grups mítics venuts fins a la sacietat en cintes de casset, com poden ser Los Chichos i Los Chunguitos) i aconseguiren connectar també amb el públic catalanoparlant, que els adoptà com a referent.

Idò bé, sembla que aquesta mancança ha estat superada i que la música en català ja ha trobat els seus herois en l'extensió popular del fenomen -tot i que a molta distància estilística i de qualitat dels germans Muñoz- gràcies a un fenomen que té com a protagonistes essencials el grup Antònia Font i els Manel.

En aquest sentit, el director del Llull va explicar que "jo criticava en una conferència l'actitud extremadament noucentista que ha tingut la cultura catalana en relació amb la cutura popular i, per això, reclamava que hi hagués algun grup que pogués connectar fàcilment i en català amb un públic ampli. Doncs queda clar que primer els Antònia Font i després els Manel han aconseguit aquesta feina, tot i que la seva estètica sigui molt lluny de la dels Estopa".

Tot i això, Villatoro assegurà que "aquesta estètica semblant a la de grans bandes europees, el seu posat nostàlgic i el recurs a la quoditianitat i a un punt de poesia en les lletres són una eina magnífica per tenir uns grups que connecten molt bé amb la gent i que, a més a més, són una porta molt bona per projectar-nos de cap a fora".

En aquest sentit, s'ha de recordar que els Antònia Font foren els primers que obriren aquesta porta de cap a la internacionalització, sobretot amb l'edició de Taxi, un àlbum que va ser molt ben rebut per tota la crítica especialitzada europea. Els Manel ho han aconseguit per una altra via: la presència de l'entrenador del Barça, Josep Guardiola, en els concerts. Sigui com vulgui, el que queda clar és que ara ja tenim els nostres conjunts de música en català de consum massiu, i sense haver de renunciar a una manera pròpia de fer les coses.