Raona de manera tranquil·la, amical, encara que no concreta cap de les accions que vol dur a terme al capdavant de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB). Professor de Secundària i regidor de Cultura de Santanyí durant vuit anys, Cristòfol Vidal assumeix la direcció de l'entitat parlant de 'canvis' encara buits de contingut i de pressupost. Allò que té clar és que haurà de treballar colze a colze amb l'Institut Ramon Llull, però, això sí, "amb un logo ben gros de l'IEB", remarca. La publicitada 'duplicitat' de competències entre ambdós instituts serà un tema a concretar.
Quines són les vostres prioritats al capdavant de l'IEB?
El primer que hem de fer és estudiar els recursos que tenim. Tot està en funció dels pressupost. Crec que les activitats que es programin han de tenir un efecte cultural, però també un ressò promocional. Promocionar aquesta institució i també tots els creadors que, al cap i a la fi, són els que donen nom al que és l'IEB.
Promocionar-los com?
Hem de recuperar coses que darrerament han estat oblidades. S'han de fer intercanvis culturals entre illes. Em va cridar l'atenció la poca ajuda que té tot el que va referit al còmic. I, indubtablement, tampoc no podem deixar de banda l'assistència a fires i congressos o la traducció a altres llengües. Hi hem de ser.
Tanmateix, aquesta tasca de promoció ja la fa l'Institut Ramon Llull.
Nosaltres també hem de col·laborar de qualque manera amb el Llull en promoció exterior. Hi ha molts de temes que són transversals i amb la transversalitat d'aquests temes crec que hi ha d'haver una estreta col·laboració mentre existeixin els dos instituts. El que passa en aquests moments és que hi ha una clara revaloració de l'IEB.
Amb la sortida d'UM de l'anterior Govern, l'IEB canvià els estatuts i se'n limitaren les competències. Tornareu a l'activitat que s'hi feia abans?
La meva intenció és que sí. En xerrades informals amb el conseller d'Educació hem parlat de recuperar l'Institut que hi havia, no vull dir exactament durant la legislatura del 2003 al 2007, però sí donar-li un impuls i obrir les Balears al món.
Però per fer aquest 'impuls' del qual parlau es necessiten doblers. Quina partida us queda per a enguany?
És veritat que es necessita un pressupost per fer realitat tots aquests reptes que estam disposats a assumir, però també és cert que som aquí per fer feina i establir tota una sèrie de mecanismes de com fer-ho. Un d'aquests és contactar amb empreses privades que ens puguin ajudar. Les empreses mallorquines o ubicades a l'Illa s'han d'adonar que invertir en cultura també és publicitat per a la seva empresa. D'aquesta manera, no es necessitaria tant de pressupost.
Què voleu dir?
Vivim uns moments de crisi econòmica que fan que hi hagi un sistema de prioritats. Les prioritats que té la Conselleria d'Educació i Cultura és començar el curs i, per començar el curs, hi ha d'haver les aules fetes, els infants dins les aules i els professors que cobrin.
Voleu que la iniciativa privada entri dins l'IEB?
Sí, està clar que la iniciativa privada ha d'ajudar. L'empresa privada no fa res sense treure'n un benefici, perquè és la seva missió i s'ha d'adonar que si promociona la cultura balear també pot treure beneficis. A Santanyí hi ha hagut un moviment cultural important amb cases d'art, bars-concert i molts dels locals que abans eren immobiliàries ara s'han convertit en una galeria d'art.
Així com platejau l'actual IEB, no hi haurà duplicitat de competències amb el Llull?
El Ramon Llull s'encarrega de la promoció exterior, però m'agradaria que l'Institut d'Estudis Baleàrics, ja que està dins el Llull, també fes aquesta promoció exterior; fer-ho conjuntament, no duplicar. Que no cadascú vagi pel seu compte, sinó que les nostres propostes de promoció exterior serien donades a l'Institut Ramon Llull, però que ens vegin.
Per això que deis, no bastaria que hi hagués un sol institut?
Si l'IEB té un petit pressupost per dedicar a això i el Llull també, no seria gastar dues vegades, seria juntar esforços. Jo vull representativitat a l'exterior i em va bé que sigui a través del Ramon Llull. Però l'hem de tenir, aquesta representativitat. Ha de sortir un cartell amb el logo de l'Institut d'Estudis Baleàrics amb lletres ben grosses. Que ens vegin.
Però l'efecte no serà el mateix, encara que hi hagi logo o no?
No, el logo és importantíssim.
Heu tingut cap contacte amb la direcció del Llull?
Hi ha una reunió programada en breu per establir uns mecanismes per a la feina en comú.
Podria significar que l'IEB es fongués en el mateix que el Ramon Llull?
Tenc clar una cosa que va dir el conseller Bosch, som i volem ser al Llull, però també hem de redimensionar l'Institut d'Estudis Baleàrics.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Farà exactament igual que la resta del seu partit. Criticar els anteriors, i no fer res.