Ester Chávez i Miquel Àngel Cau han dirigit un equip de prop de quaranta voluntaris. | Elena Ballestero
La campanya d'excavacions 2011 deixa a la vista la ciutat romana de Pol·lèntia, la paret més alta trobada en el jaciment fins ara. "S'ha localitzat el llençol extern d'una murada d'època tardana (possiblement bizantina, encara que està pendent de datació) que conserva una altura de dos metres. El farcit interior té un mur que assoleix 2,5 metres d'alt", explica Ester Chávez, codirectora de les excavacions juntament amb Miquel Àngel Cau.
La troballa de nous materials en aquesta mateixa zona de la fortificació ofereix, a més, indicis clars de l'ocupació tardana de Pol·lèntia. I és que a la zona de la fortificació "hi ha un nivell d'època islàmica curullant la muralla amb nombrosos fragments.A sota, hi han trobat materials del segle VII bastant avançat i principi del segle VIII", diu Chávez, que confirma que fins ara sol s'havien trobat restes disperses corresponents a aquesta època.
Ahir finalitzà de manera oficial la campanya d'excavacions de Pol·lèntia, en la qual ha participat un equip de prop de quaranta persones, la majoria d'elles voluntaris, després que se suspengués el tradicional curs d'arqueologia que es convocava cada any. L'anul·lació fou a causa de la baixa demanda, ja que tan sols quatre estudiants hi havien sol·licitat plaça enguany, possiblement a causa del retard amb què es va tramitar la convocatòria. "La campanya ha anat de meravella, hem tingut un grup formidable i estam molt satisfets amb els resultats", digué ahir Ester Chávez.
L'equip ha centrat la feina al fòrum, delimitant un perímetre des de la línia de muralla al nord, agafant el carrer oest per darrere de l'illa de tavernes cap a l'interior fins a les dos noves edificacions públiques de grans dimensions excavades enguany, de les quals encara s'ha comprovar l'ús.
"Volem sortir progressivament del fòrum on s'excava des de 1980", digué també Miquel Àngel Cau. Si es compleixen les previsions dels codirectors, les excavacions podrien sortir del recinte del fòrum l'any que ve. "Hem delimitat el fòrum amb la idea de, paral·lelament, sortir a l'exterior de la ciutat", digué Chávez. En aquest sentit, Miquel Àngel Cau va explicar que "hi ha aspectes de la ciutat que no es poden aclarir al fòrum i avançà que algunes prospeccions geofísiques realitzades fora del recinte revelen la presència "d'un edifici rectangular de dimensions considerables que ha de ser un edifici important i seria interessant excavar".
Respecte de les peces que la campanya d'excavacions 2011 ha tret a llum, destaca una tapadora de forn d'època islàmica gairebé completa, a més dels nombrosos materials corresponents al segle VII i VIII. La campanya d'excavacions està organitzada pel Consorci de Pol·lèntia i l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament d'Alcúdia, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la de la Llacuna, de les quals Miquel Àngel Cau i Ester Chávez són professors titulars.
L'equip s'ha allotjat enguany en el col·legi S'Hort dels Fassers, on també han establert el laboratori, a l'espera que comenci, després de l'estiu, la reforma del Casal de Can Domenech, seu del Consorci de Pol·lèntia que durant anys acollí els diferents arqueòlegs que treballaren al jaciment, primer amb la Fundació Bryant i posteriorment amb el Consorci de Pol·lèntia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.