L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i el Cor Jove tenen els dies comptats si no troben una nova via de subsistència. "Iniciarem un procés d'hibernació", recalcava ahir la responsable. El motiu d'aquesta aturada és la manca de suport institucional als dos col·lectius artístics que, des de fa set anys, treballen en la recuperació i projecció del patrimoni musical oblidat.
Els 40 integrants de l'Orquestra i els 35 cantaires eren a Barcelona per preparar el concert que oferiran demà al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Malgrat actuar en un espai tan emblemàtic, tenen la ment posada en el fet que aquesta podria ser la seva darrera actuació. Magdalena González, responsable de Forum Musicae (entitat promotora de la iniciativa), explicà ahir a aquest diari que les administracions els han girat l'esquena. "De cop i volta tot s'ha aturat en sec, sense pietat, i per uns motius polítics que no entenem".
L'actuació de demà a la Ciutat Comtal ha estat sufragada pels mateixos membres d'ambdós conjunts, "que s'han hagut de pagar de la seva butxaca deu dies d'estada a Barcelona per tal de poder realitzar el concert de Vilaseca (d'avui) i el de dijous al Palau de la Música", afegeix. Aquesta situació ha significat també una reducció d'efectius de la formació instrumental. "Érem 70 persones i ara en som 42: gairebé una trentena de joves han hagut de renunciar al projecte", declara.
L'Orquestra de Joves Intèrprets i la Coral Jove dels Països Catalans han arribat a aquesta situació després que la Generalitat catalana no hagi volgut renovar-los el conveni que tenien signat des de fa anys. "A més, amb el PP al Govern balear i als consells, tampoc no confiam que ens donin suport. Almenys fins ara, no ho han fet mai", assegurava la responsable. Hi matisà que, malgrat els antecedents, intentaran demanar subvencions a les administracions de les Balears. "Ara per ara, sols en rebem de l'Obra Cultural de l'Alguer: precisament, el territori més petit és qui més creu en el projecte cultural", sentencià. Amb aquest suport, han recuperat set obres oblidades i han efectuat cinc enregistraments de recuperacions musicals.
González aclarí que per organitzar la temporada actual no han tingut gens d'ajuda oficial i que dur-la a terme "ha estat un miracle", però creu que "no podem continuar així". "Dels deu professors que teníem en plantilla enguany només en quenden quatre, a més del director de l'Orquestra, Salvador Brotrons, i el del Cor, Esteve Nabona, que fan feina de franc", afegí a l'hora de parlar de les dificultats que han afrontat enguany per no abandonar. Ara, però, tenen clar que no poden oferir nous concerts, perquè moure més de mig centenar de joves provinents del Principat, el País Valencià, les Illes, Andorra i l'Alguer "és molt complicat". "Enguany han estat els mateixos músics i cantants els qui als seus territoris han organitzat actuacions i recitals enmig del carrer per poder sufragar part de les despeses", recordà. De la mateixa manera, assenyalà que el març passat el departament que encapçala Ferran Mascarell ja els comunicà que no els renovarien el conveni: "Hem tingut tres reunions amb ells i no entenem per què no se'ns veu com un projecte cultural". "En realitat, confiàvem que, amb l'actual Govern de la Generalitat, els temes de catalanitat quedaven garantits i no ha estat així", manifestà.
Davant aquesta situació, els responsables de l'Orquestra i del Cor es plantegen l'acte de dijous com un "concert reivindicatiu" que serveixi per donar a conèixer la situació i trobar noves vies, "bé a través d'entitats privades o invidividuals", per no haver d'aturar el projecte. L'arquitecte de la Sagrada Família i president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, Jordi Bonet, farà un parlament abans del concert per donar-ne compte. Després arribarà la música, dedicada íntegrament a autors dels territoris de parla catalana.
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Una llengua és normalitza oferint l'educació pública en l'idioma del territori. I si ha col·legis privats que volen ofertar la seva llengua, tenen tot el seu dret. Fins aquí estic d'aquí amb el teu concepte de normalització. Però evidentment, tu vols normalitzar el mercat imposant regles de joc per afavorir una llengua, el que perjudica el mercat. Aquí ho considero immoral, prohibitiu i que atempta contra la llibertat. És evident que per molt que normalitzis, no podràs començar a la mateixa casella que les altres llengües, per això requereix molta de inventiva i no pas normatives que NO serveixen de res a la pràctica. La realitat és molt tossuda amb el teu concepte de "normalitzar" i em dóna la raó a jo. I aquesta llei no deixa de ser la punta de l'iceberg. NORMATIVITZAR SÍ, NORMALITZAR NO! (NO si afecta a tercers, per exemple, subvencionar empreses privades o crear-ne de públiques).
@IntelBook: Continues sense tenir en compte els segles de persecució de la cultura i la llengua catalanes -persecució que continua- i vols posar-les a competir amb cultures i llengües completament normalitzades. Això que dius tal vegada aniria bé quan arribàssim a la situació de normalitat que tenen aquestes.
@ Biel ¿R? És que al ballet es parla el català? Igualment, no et pareix que si jo munto una empresa privada dedicada a l'espectacle en català hauré de competir en inferior igualtat amb una de subvencionada? No creus que hauries de ser tu com a consumidor que vol productes en català poder triar i elegir? I em beneficiaries a mi, donat que ho intentaria fer millor que la competència i el català sortiria beneficiat? @ Arnau. Sols he begut alcohol un vespre quan tenia 16 i em vaig penedir de tot d'una. I no, no vaig a la Fira d'Abril, com a molt la medieval autòctona. Sóc partidari de des-subvencionar també els productes culturals (o no) castellans, evidentment.
IntelBook: Segur que després ets el típic que se'n va a la Feria de Abril subvencionada a agafar una bona gatera amb tota la tranquil·litat del món sabent que la Guàrdia Civil no munta controls quan es tracta de festes forasteres (cosa que sí fan amb les verbenes mallorquines).
Quina deshonestedat intel·lectual, IntelBook, considerar que totes les cultures estan en les mateixes condicions, tant la dels estats consolidats com la de les nacions no reconegudes com la nostra.
PER QUÈ HEM DE FINANÇAR AMB IMPOSTOS LA CULTURA O L'AUDIOVISUAL? No són necessitats bàsiques (fisiològiques o educació bàsica). Qui vulgui CULTURA que la PAGUI (el seu cost real). A més, és competència deslleial per aquelles empreses que venen cultura i no tenen subvencions ni res. Jo, que estic en contra dels imposts, admet la urgència de finançar l'educació gratuïta fins als 18 anys i sanitat en casos greus, però aquesta XORRADA de la "CULTURA" i que "estimula la intel·ligència o la història d'un poble blablablabla" NO legitima l'expropiació (sic) dels diners de la gent per sostenir aquest xiringuito. És INJUSTIFICADÍSSIM cobrar imposts a la força per mantenir espectacles que interessen a uns pocs i m''alegro que la GENERALITAT retalli tot aquests "cuentistas del arte". A veure si el PP Balear s'aplica també.
No ho heu entès. Ara faran la Orquesta de Jóvenes Intérpretes de la Falange. El dia de la seva presentació tocaran el "Cara al sol".
Allò que no importa és la cultura nacional catalana; bé que subvencionen, per exemple, els Ciutat de Palma en castellà.
Com sempre, la cultura no importa
Com sempre, la cultura no importa