Precisament, la setmana passada començaren les obres d'esbucament del número 33 de l'avinguda de l'Argentina, un edifici que els tècnics encarregats de revisar el catàleg havien considerat adient de protegir. És més, la ponència tècnica de Patrimoni del Consell també ho recomanava. Segons els populars de Cort, "no s'ha pogut fer res" per evitar l'esbucament, ja que l'expedient "estava massa avançat", apuntava Julio Martínez. Ara, doncs, Gilet té l'escomesa que fets com aquests no es repeteixin.
Però la finca de l'avinguda de l'Argentina no és l'únic cas que s'ha donat de desaparició del patrimoni a punt de protegir. Les cases de la possessió de ca les Bieles també estaven proposades per ser incloses dins el catàleg municipal, però la protecció no arribà a temps i el desembre del 2009 es convertiren en runes. El mateix succeí a les cases de Son Mosson i de Can Santiscle, que igualment han caigut en l'oblit.
Per evitar situacions semblants, el març de 2010 l'Ajuntament de Palma va suspendre la tramitació i la concessió de llicències urganistíques de demolició que afectaven 76 possessions de les 113 que l'Associació per a la Revitalització del Centre Històric (ÀRCA) considera que s'han de preservar. De fet, ARCA ha estat la que ha realitzat l'estudi i la catalogació d'aquests béns avui tan preuats a Palma. Ara bé, Cort suspengué les llicències per un any i, segons l'associació, aquesta suspensió caducà el març-abril passat, per la qual cosa les possessions de l'entorn rural palmesà tornen a estar en perill. És més, de l'informe d'ARCA cal tenir present que un bon nombre de cases estan en situació de ruïna o abandó. Entre aquestes, hi figuren can Granada, situada en sòl rustic i on ARCA reclama una actuació amb caràcter d'urgència, i Son Ramions, a la carretera vella de Sineu, al camí Salard. Aquesta finca és del segle XIX i el seu estat de conservació és dolent, el mateix que succeeix amb les cases de Son Hug, que segons l'associació conservacionista "fa dècades que estan en estat de semiabandonament".
Durant la legislatura passada, ARCA redactà dos informes -el primer el 2010 i el segon el 2011- que entregà a la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística amb les fitxes històriques i patrimonials d'aquelles cases de possessió o elements etnològics que l'entitat considera que s'han de protegir. De la primera entrega, que incloïa 76 possessions situades dins el terme municipal de Palma, una quarantena es trobava llavors en estat de ruïna. El segon informe inclou 36 possessions o béns patrimonials més a protegir, tenint-ne en compte els elements històrics, artístics, arquitectònics i paisatgístics. Ara l'entitat està en espera que Cort faci efectiva la seva modificació en el catàleg.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.