Ahir es complí just un mes del nomenament de Rafel Bosch al capdavant de la conselleria. | Sebastia Amengual
El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch (1959), va prendre possessió del càrrec fa trenta dies amb la idea clara de fer feina amb "el pressupost que té, i no amb aquell que voldria tenir". Tot i que en el seu moment fou anunciat només com a conseller d'Educació, haurà de gestionar un panorama cultural amb bastants de fronts oberts.
Quin pressupost us queda per enguany?
La vicepresidència econòmica està avaluant els temes i m'estim més no fer comentaris. Treballam en la reestructuració de la casa i amb el pressupost que tenim per acabar l'any, que és el prorrogat.
Quines són les fites que ha d'assolir Cultura?
Promoció exterior, gestió i potenciació d'espais i esdeveniments culturals, i col·laboració amb les altres institucions.
Quina funcionalitat preteneu donar a partir d'ara a l'Institut d'Estudis Baleàrics?
L'IEB és una institució pròpia amb tradició dins la comunitat. Pot desenvolupar una tasca superior a la feta la darrera legislatura, i dins Cultura. M'agradaria recuperar l'esperit que tenia amb Francesc Fiol.
I on quedarà l'Institut Ramon Llull?
Les Balears no sortiran del Ramon Llull. Podem arribar a un acord per desenvolupar-hi una sèrie d'iniciatives. Primerament, el Llull es reassignarà a aquesta conselleria, no a Presidència.
I com es combinen l'IEB i el Llull?
Les dues institucions han de poder conviure, cadascuna amb les seves competències. Vicenç Villatoro (director de l'IRL) entén perfectament la nostra posició. No puc tornar al model que implica sortir del Ramon Llull, però no estic d'acord a llevar competències a l'Institut d'Estudis Baleàrics. No és incompatible mantenir i potenciar l'IEB amb le fet de pertànyer a un consorci de la importància del Ramon Llull.
Així doncs mantindreu la funcionalitat i la seu del carrer de Protectora?
Sobre la seu, primer hem de saber si el plantejament que he exposat és compartit per l'IRL. Dilluns mantindrem un encontre oficial amb Villatoro al Campus d'Artà. De moment, he vist una disponibilitat absoluta per part seva. Villatoro veu bé la reassignació prevista per a l'IRL. Ho podrem fer.
Quins papers jugaran a partir d'ara els delegats de Cultura?
Articularem l'estructura de la Direcció General que sigui més òptima. No tinc una idea prefixada de si es reassignaran a l'IEB o es mantindran dins la Direcció General.
No teniu previst eliminar-los?
No. Hi ha una sèrie d'àrees que han de tenir un responsable per tirar endavant les iniciatives.
Teniu moltes infraestructures en marxa. Com estan les obres al Museu de Mallorca?
Està pendent d'adjudicació per part del Ministeri. Quan ens comuniquin els terminis d'execució, desplaçarem tot el calgui a una seu provisional. Això és quasi imminent.
Estan garantits els doblers de Madrid?
Tot el que se signà i figura en el pressupost, està garantit.
Què passa amb l'Arxiu del Regne de Mallorca?
A l'excavació s'han trobat restes arqueològiques. Patrimoni ha de fer un informe per tal d'avaluar com afecten el projecte, per retocar-lo i continuar.
La reobertura de la Llonja ha rebut crítiques. Trobau que l'exposició de Plessi era la més adient?
No només ho crec jo, sinó també els nostres antecessors, que són els qui ho organitzaren. A mi m'agradà.
I que passarà una vegada acabi l'exposició?
Hem organitzat unes visites guiades. Volem que es conegui bé la Llonja rehabilitada. A més, pensam realitzar un pla d'usos per definir què seria raonable fer a la Llonja com a espai expositiu.
Però la restauració no està acabada. Hi haurà doblers?
Tot això està pendent de les possibilitats que tenim de fer un pressupost. Tant de bo que fos amb l'Ajuntament de Palma, perquè els ciutadans de Palma són els qui la poden gaudir més.
Tornaran també les Converses literàries de Formentor a Cultura? Se celebraran enguany?
Estan programades per al 16, 17 i 18 de setembre. És raonable que unes converses literàries tornin a ser gestionades des de Cultura.
Quina és l'aportació econòmica de la Conselleria per a aquestes converses?
El Govern hi aporta 60.000 euros.
Es farà qualque cosa a favor del sector audiovisual després del fracàs de Balears Film Commission la passada legislatura?
No es poden fer coses en relació amb el creixement de pressupost. Des de la Mallorca Film Commission ens varen presentar un parell de propostes. Hi ha idees per facilitar fiscalment la possibilitat de venir a rodar a les Balears.
Com pensau reestructurar la desapareguda Direcció General de Política Lingüística?
Dins la Direcció General de Cultura i Joventut. Mantindrà tota la infraestructura i partides econòmiques. Ara hem decidit tornar a posar en marxa el COFUC i nomenar-ne un director.
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'única manera de conservar i potenciar l'Institut Ramon Llull és aconseguir la independència d'Espanya, aquest estat culturalment i lingüísticament genocida, anticatalà, que ens odia fins a veure'ns esborrats del mapa per a sempre. Nosaltres només som catalans, res d'espanyols, i el PP tot ho ha de sol·licitar a Madrid, tant per donar una passa envant o enrere. I en el sentit més nostre, l'identitari, de la cultura i de la llengua, de les nostres tradicions i del nostre patrimoni històric, sempre ordena fer passes enrere.
En serio, lo del Ramon Llull és vistós però té poca rellevància real. El més greu és que l'OCB ha quedat sense suport, que es desmuntaran els programes d'immersió en català a les escoles, i que ja han començat per desmantellar el servei de català (que donava cobertura a aquest programes). Van a per totes i si no ens movem aviat,arrassaran!
Pep, o Pepa, que potser ets un (o una) col·laboracionista que s'ha sentit al·ludit/ida? Per mi, els escriptors mallorquins -i catalans en general- que han col·laborat d'una manera o d'una altra amb aquest artifici pseudocultural són col·laboracionistes, com la senyora Galmés, per cert molt ben relacionada amb el col·legi Lluís Vives, que, quina casualitat, dirigia el senyor Bosch/Bosque. En Mesquida, na Ramis, en Pons Alorda, i algun col·laborador d'aquest diari han estat, qui ho dubta, col·laboracionistes. Més clar, aigua!
col·laboracionisme m. [PO] [HIH] Actitud ideològica i pràctica de qui, en un país sotmès a un règim d'ocupació, propugna i segueix una política d'entesa i de col·laboració amb l'invasor. (DIEC2) Pep, ¿a quin país viviu que no veis, o no voleu veure, que el nostre país està sotmès a un règim d'ocupació per Espanya, que aquesta ens ha envaït, i ens envaeix contínuament, i que hi ha gent -col·laboracionista- que segueix una política d'entesa i col·laboració amb l'invasor espanyol?
"col·laboracionistes"? Mare de Déu, a on viviu? Estau certament tan allunyat de la realitat que riuria si no fós que, mentrestant, embrutau la convivència i donau armes als qui no volen entendre el caràcter central del català a la nostra societat. Però vaja, per més tarannà feixista que exhibiu, estau condemnat a la derrota permanent (supòs que d'aqui neix el ressentiment que us porta a dir bajanades com aquesta). Pel que fa als "pseudointel·lectuals", l'any passat hi havia, certament, algun pseudointel·lectual: per exemple, López-Crespí, mera quota perquè tot lo dia dóna la brassa als polítics per molt que després se les doni de radical; o l'absolutament mancat d'interès Fernández Mallo, mera moda... Però entre la resta n'hi havia de molt brillants. Així i tot, crec que Formentor s'hauria de tancar... I que probablement es tancarà. Ara bé: vós, Finestra, sou un animal.
Tot això és molt guapo fins que guanyo el PP a l'estat i ja hagui pactat amb CiU. Després serà arrassarrrrrr!!!!!!!!
Sí segueixen al Llull, però pràcticament s'ha desmantellat el Servei d'Ensenyament del Català, de la Conselleria d'Educació!
En tot cas, que les Balears segueixin al Llull és una bona notícia.
Sabeu perquè mantenen el COFUC, per donar feina a l'home de na Mabel Cabrer, que ja en fou director.
Totalment d'acord amb Finestra...el, el Conseller, no oblidem que es el Director de un de les tres escoles mes "pijas" de Ciutat..."de raza le viene al galgo..."