Els treballs començaren ahir dematí a l'interior de l'edifici, construït el 1916.
El número 31 de l'avinguda de l'Argentina torna a estar en obres. Després que la Comissió de Centre Històric de l'Ajuntament de Palma dictaminàs que l'edifici no s'havia d'incloure dins el catàleg municipal, desoint les recomanacions del Consell de Mallorca, l'empresa constructora va reprendre ahir les tasques de demolició. Les reclamacions de l'Associació de Veïns del Raval de Santa Catalina i de l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) no han estat suficients per preservar l'històric edifici, datat del 1916, i que "és un dels pocs d'aquestes característiques que es conserven a la barriada", segons el president de l'associació de veïns, Pere Felip.
El líder del moviment veïnal qualifica la decisió de Cort de "fracàs absolut". "El Consistori d'Aina Calvo no es preocupà pel nostre patrimoni i ara veim com el nou equip de govern també ha fracassat", lamentà mentre reconeixia que "fets com aquests demostren que els nostres polítics no estimen Palma ni les nostres senyes d'identitat".
Les tasques de demolició començaren ahir a l'interior de la finca i ARCA lamentà que l'Ajuntament palmesà no hagi volgut "ni tan sols salvar la façana", tal com succeí a altres edificis històrics, com el de la plaça de Cort. "Estam indignats", exclamà la representant del col·lectiu conservacionista, Àngels Fermoselle, qui remarcà que precisament aquest edifici estava inclòs dins la nova proposta de Catàleg Municipal de Palma.
Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Palma asseguraren ahir que sobre la taula han trobat un expedient "molt avançat" i que decidiren que seguir-ne el curs. Precisament fou l'anterior equip de Govern qui concedí la llicència de demolició el 25 de juny de l'any passat. "Ara, l'Ajuntament argumenta que preval la seguretat jurídica i amb això es refereix només als drets del propietari i l'empresa constructora. No parla per a res de l'interès general ni dels drets de la ciutadania de conservar el patrimoni", lamentà Fermoselle.
La desaparició d'aquesta finca suposa, segons ARCA, un canvi de la fisonomia de tota la illeta "amb la desaparició de la cantonada rodona, a més de l'altura del nou edifici i les noves línies de voladissos". "El que reclamam -emfatitzà- és a més que el reconeixement per a un edifici històric, sinó també un canvi en la normativa urbanística de la barriada, que ha quedat completament obsoleta".
Davant això, tant l'Associació de Veïns del Raval de Santa Catalina com ARCA continuaran amb la recollida de signatures iniciada per tal de "no deixar més cadàvers pel camí" i intervindran en la propera sessió plenària de Cort, el 28 de juliol, per mostrar-hi la seva disconformitat.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquesta frase, extrapolable a tants altres àmbits és aquest: "El Consistori d'Aina Calvo no es PREOCUPÀ pel nostre patrimoni i ara veiem com el nou equip de govern també ha fracassat" Llavors quines avantatges ha tingut votar l'esquerra? ¿Quin sentit té una democràcia on l'alternativa a la dreta és una esquerra tan poc seriosa, tan de titular sense contingut, tan ineficaç...?
Aquí feim el contrari que qualsevol ciutat europea de prestigi, que valora i conserva el seu patrimoni. Així ens llueix, I els turistes cada vegada tendran més pocs motius per venir aquí i més per visitar altres llocs.
A jo me pareix bé que se esbucàs el pont del tren i que se esbuquin els edificis de habitatges que tenguin més de 50/60 anys. Encara hi ha més de 2500 edificis amb habitatges que tenen més de 100 anys, i només uns 25 edifcis serien dignes de conservar-los.
És incomprensible com pot ser que es pugui fer desaparèixer el patrimoni d'una ciutat com Palma d'aquesta manera....
Esper que no l'haguin de refer, com passà amb es Pont des Tren, després hem de pagar tots. Es el rodillo del PP.
Esper que no l'haguin de refer, com passà amb es Pont des Tren, després hem de pagar tots. Es el rodillo del PP.
Uns per deixadessa, altres per prudencia juridica, i mentres...la Palma que ens queda de sempre va deseparesquent per convertir-se amb un niu de cases sense historia acop de "ladrillazo" que substitueixen per els interessos economics la fisonomia d'un poble venut al seu desti. "Palma Ciutat Patetica 2012", visitau-la, Palau de Congresos moscovita, edificis de façanes de vidre a les avingudes devorant l'arquitectura racionalista i mil desgavells mes..¿Que seria de Paris si tenguesin els nostres politics?..Es sortetja una estada de un cap de setmana davall el reconstruit pont del tren que esbucaren de nit la legislatura de na Catalineta Cirer ara Consellera de no se que...