El patrimoni gòtic de Palma no pot optar a la candidatura de patrimoni protegit per la Unesco. La proposició no de llei que l'any passat aprovà el Parlament i per la qual instava Govern, Consell i Cort a iniciar els tràmits perquè Espanya inclogués la candidatura de la Palma gòtica en la categoria de Patrimoni de la Humanitat ha quedat en una simple declaració d'intencions sense cap efecte. Segons Patrimoni, la Unesco no acceptaria la candidatura palmesana perquè Ciutat no compleix les exigències bàsiques de l'entitat internacional pel que fa a les mesures de protecció i preservació. És a dir, el centre històric palmesà no està declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) i això impediria qualsevol candidatura davant la Unesco. En realitat, fou l'anterior equip de govern de Cort el que aturà la proposta de declaració de BIC tal com proposà la ponència tècnica de Patrimoni. En aquell moment, Yolanda Garví, responsable d'Urbanisme, al·legà que una possible declaració aturaria les llicències d'obres.
La proposta parlamentària de declarar Palma gòtica es formalitzà el maig del 2010 i s'instà l'Institut d'Estudis Baleàrics perquè generàs un procés de "producció d'informació i d'idees que serveixin de motor de coneixement i dinamizació de la Palma gòtica". Aquesta tasca sembla que es complí i encara està en vigor la pàgina web www.palmagotica.com, a través de la qual es pot fer un recorregut virtual pels emplaçaments gòtics més emblemàtics, com el claustre de Sant Francesc, la Seu, la Llonja i el castell de Bellver, entre d'altres.
L'exdirector insular de Patrimoni Gabriel Cerdà, abans de deixar el càrrec, comunicà al Parlament els motius tècnics pels quals aquesta proposició no de llei parlamentària no podia ser tramitada, ja que la declaració de la Palma intramurades com a BIC "fou retidara per la Comissió de Patrimoni a sol·licitud de la regidora d'Urbanisme de Palma al·legant una sèrie de motius que no compartim", apuntà en aquella carta. Es refereix a les declaracions de Garví, qui argumentà que necessitava més temps per estudiar aquesta declaració, perquè afectaria molts permisos d'obra i actuacions d'execució immediata. La conclusió d'aquest 'estudi' no arribà mai.
Per la seva banda, el nou regidor de Cultura i Esports, Fernando Gilet, assegurà aquesta setmana passada durant l'entrevista a dBalears que la declaració del centre històric de Palma com a Bé d'Interès Cultural és una "iniciativa que s'ha d'estudiar en profunditat", ja que "tenim un centre històric meravellós que cal conservar, enaltir i difondre". Així doncs, la proposta seria ara a la teulada de Cort i la seva voluntat, real o no, de preservar la Palma intramurs.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.