Acerete és el cap del grup de robatoris i actua en els delictes de béns històrics tant a Palma com de Manacor. | J.Torres

TW
0

La seguretat envers el patrimoni històric centrarà avui la conferència del cicle "Visions del patrimoni". El protagonista serà l'inspector i delegat de Patrimoni Històric de la Policia Nacional de les Balears, Manuel Acerete, qui exposarà quines són les actuacions i la investigació que realitzen des del seu cos quan reben una denúncia sobre robatori o falsificació de béns patrimonials històrics. Tot i això, assegura que aquests tipus de denúncies suposen menys d'un 1% del global d'infraccions comunes de robatoris. "Si bé en els darrers temps han augumentat els delictes comuns; pel que fa al patrimoni històric, no se n'ha detectat una tendència a l'alça. A les Illes les denúncies d'aquest tipus sempre han estat baixes", comentà.

I és que un dels principals problemes que aventura l'inspector és la manca de denúncies. L'espoli patrimonial ha estat sempre un dels temes candents a l'Arxipèlag, però no s'arriben a materialitzar en denúncies formals. És el que la Policia anomena "la xifra negra" de béns furtats, una activitat delictiva que no es pot comptabilitzar en nombres concrets. "Moltes vegades són els mateixos propietaris que no saben el valor patrimonial que tenen les peces, perquè hi ha un desconeixement", explica. Algunes, assegura, es poden trobar després en qualsevol mercadet de poble. Entre els denunciants posà l'exemple de la Fundació Pilar i Joan Miró, "que ha interposat diverses denúncies". Una d'aquestes fou la troballa d'un suposat original de Miró que una resident estrangera havia comprat en un mercadet de Magaluf. Les falsificacions, amb els robatoris, principalment a les esglésies, són els fets més habituals.

Això no obstant, des de la fundació Amics del Patrimoni -organitzadors de la conferència- aventuren que també es donen casos de robatoris per "encàrrec", més difícils de detectar, ja que aquests objectes no surten a la venda. "També cal tenir en compte les vendes de patrimoni històric al sud de França, on es dóna una gran importància a aquests béns". Així mateix, Acerete assenyala que, així com els delictes comuns solen ser més difícils d'aclarir, els dels béns històrics es resolen més. Entre aquests avui explicarà exemples com l'operació Barrufet a Eivissa amb robatori de béns arqueològics i el de l'església de Monti-sion, on sostragueren predel·les del segle XVI i XVII, valorades en 700.000 euros.

A més, cal aclarir que l'inspector, cap del grup de robatoris i delegat de Patrimoni històric de les Balears, actua només quan hi ha una denúncia a Palma o Manacor. La resta de delictes, tant a pobles com referents al patrimoni subaquàtic, són investigats per la Guàrdia Civil. La conferència de Manuel Acerete, titulada El Patrimonio Histórico desde la perspectiva policial, tindrà lloc avui a les 20 hores a la Casa dels Missioners del Sagrat Cor, al carrer de la Pau de Palma.