La finca, que data de 1916, és un exemple arquitectònic de la barriada de Santa Catalina.
La pilota és ara a la teulada de l'àrea d'Urbanisme de Cort. La Ponència Tècnica de Patrimoni del Consell acordà ahir, per votació, que sigui l'Ajuntament palmesà l'encarregat de protegir l'edifici situat al número 31 de l'avinguda de l'Argentina. Durant la reunió, l'Associació per a la Revitalització dels Centres Històrics (ARCA) proposà que fos el mateix Consell que declaràs la finca Bé Catalogat, però la recomanació dels tècnics ha estat que sigui finalment el Consistori qui l'inclogui dins el catàleg municipal. Per a això, el Consell instarà la regidoria que encapçala Jesús Valls a iniciar els tràmits per protegir l'immoble, primer mitjançant la Comissió del Centre Històric i, en cas afirmatiu, amb la ratificació del ple de Cort.
"El més trist és que passen la pilota d'una teulada a l'altra i el temps expira", comentava ahir el representants d'ARCA a la Ponència, Josep Massot. "La possibilitat de protegir l'edifici per mitjà del Consell és molt més eficient i hi podem arribar a temps", recordà. Cal pensar que el conseller insular de Cultura i Patrimoni, Joan Font, dictà l'ordre de paralització el 10 de maig passat i només té una vigència de tres mesos. Si dins aquest termini, Cort no ha actuat, l'edifici podria ser esbucat. "El que queda clar és que l'anterior equip d'Urbanisme de la Sala va passar per complet de preservar-lo: tot i que l'immoble té interès històric, cap d'ells no volgué prendre la iniciativa", continuà Massot. "Durant la legislatura passada, Urbanisme no ha tingut en compte per res la barriada de Santa Catalina: no hi han fet res", sentencià.
Una situació semblant es viu, segons ARCA, a l'antic avarador del Port d'Andratx, la conservació del qual també es debaté ahir en la Ponència Tècnica de Patrimoni. El Parlament balear i l'Ajuntament andritxol demanen al Consell que incoï un expedient per declarar Bé d'Interès Cultural o Bé Catalogat aquest punt de la costa. "Nosaltres també proposàrem que fos l'Executiu insular qui el preservàs, però aquest proposa que sigui el Consistori", explicà el representant d'ARCA. "Hem de pensar -afegí- que a Mallorca queden molt poques instal·lacions com la d'Andratx. Portocolom i Portopetro en són un exemple i, en el darrer cas, una part de l'avarador s'ha convertit en un bar", emfatitzà. Massot assegurà que no hi ha motiu perquè les instàncies que el Consell envia als ajuntaments siguin vinculants i, si ho són, "mentre es tramiten, es va perdent el patrimoni".
Quant a la resta de punts de l'ordre del dia, la Ponència va suspendre per deficiències el catàleg municipal de Binissalem i el de Montuïri. A més, presentà la resolució judicial del 19 de maig passat per la qual el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma ha desestimat la demanda que interposà la família Ordinas amb motiu de les obres per apuntalar l'aljub del castell d'Alaró. Els Ordines, considerant-se propietaris de les runes de la fortificació, demanaven la paralització immediata de la tasca de restauració, però el jutge ho ha desestimat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.