"Quan els vaig veure, volia ser amb ells, amb els pobles que lluiten per la seva llibertat. No podia quedar a casa sense fer res. Realment, això hauria d'haver passat fa quaranta anys, hem acumulat massa anys de repressió sense reaccions". Són les paraules de la dibuixant marroquina Batoule Alimam sobre les revoltes àrabs al nord del continent africà. No debades sap de què parla, ja que sa mare és de Síria. "Aquesta població té sort perquè lluita per la llibertat", explicava ahir a Palma en recordar les paraules que digué a sa mare quan comencaren els alçaments. El sentiment de Batoule Alimam envers la justícia i les llibertats queda reflectit també en els seus dibuixos, molt colorits i que l'any passat li valgueren el segon premi del Festival del còmic de Tetuan. "El dibuix és la meva forma d'expressió i hi ha molta més informació del que un pot veure-hi a primer cop d'ull", assegura.
Alimam i Brahim Rais són els dos convidats d'excepció de la fira Còmic Nostrum, que d'ençà de dijous es du a terme a Palma. Ambdós participaren ahir en una xerrada al pati de la Misericòrdia en què mostraren algunes de les seves obres. I si el color predomina en els dibuixos d'Alimam, els traços de Brahim Rais, professor d'arts plàstiques a Tata, són molt més sobris. Rais ha treballat la pintura i la instal·lació artística fins a arribar a la imatge del còmic per narrar allò que li interessa. En el seu cas, en el refefons dels dibuixos, hi trobam els conflictes armats.
Això sí, són uns conflictes silenciosos, ja que els seus dibuixos estan mancats de mots. Rais creu que les imatges "tenen més força que les paraules", perquè "és la manera més poderosa d'interrogar el lector sobre els problemes d'avui dia", assenyala. Rais obtingué el primer guardó al Festival de Tetuan i també ha resultat guanyador a l'encontre de l'Alger. Ahir mostraren els seus projectes a Ciutat acompanyats pel director del Festival de Tetuan, Jaouad Diouri.
Precisament, arran del Festival de còmic de Tetuan, tant Batoule Alimam com Brahim Rais han iniciat un projecte amb altres dibuixants de l'associació Àfrica Dibuixada, on explicaren a través d'un àlbum il·lustrat la història de racisme a Sud-àfrica, l'empresonament de Nelson Mandela fins a arribar l'actualitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.