Un recorregut històric i sentimental per la nostra història en menys d'una hora que va emocionar els ciutadans dels Països Catalans residents a Lisboa -i els turistes que eren a la capital portuguesa per passar-hi les vacances- i que va generar un notable interès entre els portuguesos. Així fou el concert que protagonitzaren Biel Majoral, Delfí Mulet i els germans Martorell dissabte vespre al Miradouro de São Pedro de Alcantara, en l'arraial de commemoració del 37è aniversari de la Revolució dels clavells. El recital va cloure també la programació de la segona edició del Be Balears a Lisboa, organitzat per l'Institut Ramon Llull i l'associació Catalunyapresenta.
Els músics mallorquins començaren l'actuació amb "algunes cançons tranquil·les", però després va arribar la sotragada per a les llibertats de la Guerra dels Segadors de 1640, el mateix any que els portuguesos aconseguiren la restauració de la seva independència. "Així va néixer l'himne de resistència més antic d'Europa", explicà Majoral abans del toc d'Els Segadors. La història i el paral·lelisme entre els Països Catalans i Portugal també arribà amb el 25 d'abril, en aquest cas de 1707, amb la derrota a Almansa, que va servir per al toc més emocionant de la nit, La Muixeranga d'Algemessí, l'himne del País Valencià.
Però abans de poder oferir un repertori en el qual no faltaren els clàssics Jo sóc català i Què té aquesta terra nostra?, Majoral, Mulet i els Martorell hagueren d'estar ben pendents del cel. I és que a l'hora prevista per a les proves de so va caure una barrumbada ben considerable que se sumà a la que provocà, divendres, algunes inundacions en barris de Lisboa. Malgrat tot, els illencs no s'espantaren i finalment pogueren provar i després tocar, obrint plaça per mor de l'abandó que havien protagonitzat altres grups que havien de tocar i que no ho feren. I amb la música de reivindicació de la cultura d'un país i de la seva història, aconseguiren esvair el mal temps de Lisboa i començar a engrescar aquesta festa de reivindicació de la memòria històrica.
Al final, Majoral i companyia assoliren el que volien: crear un interès notable per la cultura dels Països Catalans entre els portuguesos. Just abans de la seva actuació, Rita Custódio llegí un manifest en nom de Catalunyapresenta i assegurà que "és veritat que aquest és un mal temps per a la cultura i, malgrat tot, som aquí perquè estam del tot convençuts que la cultura és una de les peces fonamentals que ens ajudaran a sortir d'una crisi econòmica mundial que no hem de deixar que es converteixi en una crisi de valors. Amb el concert d'avui vespre, tancam un mes d'activitats en el qual la Mediterrània s'ha instal·lat a les portes de l'Atlàntic per obrir-se al món".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.