Antònia Font posa llum al Teatre Principal amb les seves Lamparetes
El grup mallorquí tornà als escenaris després de dos anys d'absència per presentar el seu darrer treball
El cantant d'Antònia Font, Pau Debon, en un moment del concert. | Jaume Morey
Damunt un escenari il·luminat amb desenes de lamparetes, el grup Antònia Font retornà ahir vespre al directe després de dos anys d'absència. La formació escollí el Teatre Principal, el mateix indret des d'on s'havia acomiadat el gener de 2009, per tornar a la 'vida activa'. Era la presentació de Lamparetes, un disc molt esperat després de rumors de separació. Ahir l'espai escènic palmesà era ple de gom a gom, és més, feia dies que s'havien acabat les entrades per a la presentació d'aquestes particulars Lamparetes.
Pau Debon, Joan Miquel Oliver, Jaume Manresa, Pere Debon i Joan Roca pujaren a l'escenari amb aparença tranquil·la davant un públic ben variat. Eren les nou en punt i, sense fer salutacions ni presentancions protocol·làries, començaren amb el tema Me sobren paraules, la primera cançó del disc. Al compàs els acompanyava una coreografia lumínica bastant aconseguida amb làmpades de colors que pujaven i davallaven al ritme de la cançó. Antònia Font entonà, un rere l'altre, tots els temes del nou disc, gairebé sense pausa, davant un públic que l'escoltava atent. El grup sap que l'ordre de les cançons -com el de les paraules- està ben mesurat, per la qual cosa seguí el ritme que marca el disc. L'ambient s'anà encalentint a poc a poc i els aplaudiments es deixaren sentir amb més força en arribar al cinquè tema, Clint Esastwood, el que el grup havia llançat a la xarxa per donar a conèixer un petit tats d'aquest treball. Val a dir que tot i que el so era bastant bo, en determinades cançons la veu de Debon es perdia pels racons del Principal.
Les presentacions oficials arribaren en acabar el dotzè tema, abans del darrer del nou treball, Sospitosos. Fou aquí quan el cantant d'Antònia Font agraí l'assistència al públic mentre reconeixia que estava una mica nerviós. "Hem cantant Lamparetes, imagín que us ha agradat", demanà al públic que, encara tímid, assegurà que molt. A la roda de premsa de presentació, els membres d'Antònia Font afirmaren que aquest era el seu millor treball; alguns ahir, després del concert, ho ratificaven.
I després de cinquanta minuts de presentació i de làmpades movent-se il·luminant l'escenari, arribà un breu descans de dos minuts. Era el moment de la segona part, la que el públic també esperava amb delit, amb les cançons més conegudes. Bamboo i Tokio m'és igual foren els primers temes que entonaren davant un públic que es contenia de cantar. El ritme, però, augmentà durant l'hora que durà la segona meitat del concert i, com era d'esperar, acabà dret cantant el famós Wa yeah. Els bisos foren escassos, només dues cançons, amb un públic àvid de més concert i que ja no s'assegué, sinó que continuà ballant. Calgary 88 tancà l'espectacle però, a diferència de com havia començat, en aquesta ocasió tothom el cantava a l'uníson. El concert es repetirà avui al Principal. En realitat, avui és el dia de la presentació oficial, però en vista de l'èxit de vendes, Antònia Font decidí fer dues actuacions. La llum, bé sigui natural o artificial, arriba de nou per a aquests exploradors.
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
43 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Al besugo le cuesta mucho sumar.
Sense barbarismes triomfarien igual o més; idò, si l'èxit no els ve de les incorreccions lingüístiques, per què aquestes concessions al gonellisme i a la ignorància?
1. Antònia Font no és cap deïtat i hom pot fer la seua crítica. 2. Si no podem fer una crítica constructiva, que es guardin dins un pot. 3. No crec que suposi cap trauma per a ells. Fanàtics, posau-vos tranquils. Antònia Font és trendy, ens encanta, i no ens n'estem de lloar la seua vàlua. Si trobam que hi ha quelcom que "gemega" bé que ho podem dir que no els destruirem ni s'enfadaran i deixaran de respirar. 4. Segur que hi ha gent que fot disbarats, ja ho sé; però aquí hi ha hagut crítiques constructives ben assenyades, i no crec que estiguin fora de lloc -faltaria més!
Els artistes són creadors lliures. Els seguidors dels artistes són lliures. Aquest grup ofereix la seva obra i el públic tria. Per què compicar-ho amb històries estranyes? D'altra banda, una llengua també és fonètica. ¿Els detractors d'Antònia Font s'han fixat en la fonètica extraordinàriament genuïna del grup?
Sincerament la imatge que puguin tenir de nosaltres a Barcelona no m'importa gens, encara que això de "promocionar la imatge" me pareix una ... En Tomeu Penya és com és i antònia font exactament igual, part del seu encant és precisament que no volen donar cap imatge, són ells mateixos. Na Maria del Mar també m'agrada coincidint amb el gust que pugui tenir un indígena barceloní esnob o un mallorquí antipàtic.
Aquesta mania d'Antònia Font dels barbarismes i les mallorquinades, contribueix a promocionar encara més la imatge d'indígenes simpàtics que tenen de nosaltres a Barcelona. Amb enTomeu Penya ja ens va passar. Aquí necessitam més Maries del Mar Bonet i menys artistes tipus mallorquinets simpàtics.
És estrany que t'agradi -nostàlgia de la infantesa?- el català espanyolitzat que ens han deixat tants d'anys de persecució de la nostra llengua, persecució que encara no s'ha acabat. ¿On és la llibertat de tot un poble de viure en la seva llengua sense imposicions d'una llengua forastera?
No sé que té a veure en Franco amb les lletres dels antònia font. Més demagògia. En resposta a la teva pregunta NO, amb en Franco no hi havia llibertat. He tengut la sort de no viure la dictadura. VISCA LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ ARTÍSTICA!
Con Franco vivíamos mejor, eh Victòria?
Això és demagògia. Seguiu sense entendre res. En el nou disc, antònia font fins i tot canten amb la lletra girada i l'efecte és sorprenent. També pots dir que no és lingüísticament correcte girar les paraules. Utilitzar la expressió "lamparetes" personalment me transporta a la meva infantesa i m'agrada. Pretendre corretgir a l'autor és insultant.