TW
0

"Llibre viscut", amb aquests mots l'escriptor Guillem Frontera qualificava els més de 30.000 volums que a partir d'ahir i fins al 25 d'abril prenen els jardins de la Misericòrdia. Formen el gruix de la Fira del Llibre Antic i d'Ocasió, que ahir Frontera rebatejà com a llibres de "segona lectura" o "viscuts", durant el seu discurs inaugural. Uns nous termes menys pejoratius que els de "segona mà" o "vell" i que condueixen a "revalorar la història que ja han acumulat, no tant sols el contingut del llibre, sinó la pròpia edició, tocada per mans d'un lector, d'una lectora, que podem imaginar molt propers", narrà l'escriptor, mentre comentava la seva pròpia experiència amb un llibre d'Stendhal trobat en una llibreria de París.

I és que les notes al marge, les frases subratllades i, fins i tot, els doblecs d'algunes pàgines formen l'herència d'aquell llibre que, en passar d'unes mans a d'altres, porten incorporats un especial valor afegit. Aquest plus és en format de paper i es podrà trobar durant desset dies al centre palmesà, de les 10 a les 14 hores i de les 17 i a les 21 hores.

Deu llibreters, els mateixos que l'any passat, participen a la fira, que enguany torna a celebrar-se coincidint amb la setmana de Sant Jordi. Entre les empreses que hi participen, n'hi ha dues amb petjada mallorquina: Llibres Fiol i Illa de Llibres.

Entre els munts de llibres aptes per ensumar, grapejar i tastar hi ha tota casta de gèneres, des d'edicions de col·leccionista i "rareses" editorials fins a llibres de cuina i novel·les de tots els temps. La procedència, com sempre, és dispar, i triar i remenar entre aquests "llibres viscuts" serà cabdal per trobar-hi noves històries i nous coneixements, tal vegada -com apuntà Frontera- herències d'antics lectors.