Un grup de flamenc, durant el certamen de ball que es tancà ahir a l'Auditori d'Alcúdia. | E.Ballestero

TW
0

Compaginen la vida d'estudiant amb la dedicació, professional en algun cas, amateur en d'altres, a una disciplina artística la demanda de la qual va en augment. 350 ballarins d'entre 8 i 25 anys han participat durant el cap de setmana en el Concurs estatal de dansa d'Alcúdia, organitzat per Anaprode i que es tancà ahir migdia a l'Auditori d'Alcúdia. El mig centenar de dansaires premiats competirà en la final del campionat, prevista per al mes de maig a Tarragona. "És un concurs que comprèn quatre primeres fases repartides per tot l'Estat: han tingut lloc a Oviedo, Madrid, ara a Alcúdia i hi falta la d'Alacant, la setmana que ve. S'organitza així amb la idea que tothom pugui conèixer aquest certamen sense haver de desplaçar-se la primera vegada", declara Artemis Plaja, presidenta d'Anaprode.

Mobilitat

La convocatòria mobilitza més de 1.500 ballarins procedents de diferents comunitats autònomes, principalment Catalunya i València, on la dansa té més tradició; però també de Galícia, Andorra i, per què no, de les Balears, on una única escola, Danzarte, de Can Picafort, ha entrat en el concurs i n'ha conquerit un primer premi, concretament de flamenc, i dos tercers en hip-hop, amb la qual cosa s'ha assegurat un lloc en la final. "A les Balears hi ha bones promeses i tenim moltes escoles de ball, no tant de ballet. Passa, però, que com que el certamen fins ara s'havia desenvolupat sempre a la Península, hi ha hagut poca participació d'acadèmies de les Illes. Per ventura, no se n'han temut", explica la directora de Danzarte, Frances Nola, que es mostrava entusiasmada amb el resultat dels alumnes.

Hi han pres part dotze matriculats d'aquesta escola, que fa només dos anys que funciona. Un ha competit en la categoria de flamenc, cinc en la de hip-hop i sis en la de fussion. El concurs inclou vuit estils diferents i els qui hi concorren tenen entre 8 i 25 anys. Alguns són amateurs que dediquen entre 1 i 2 hores cada la setmana al ball i altres són professionals i necessiten més dedicació. Entre el 45 i el 50 per cent dels inscrits, s'han assegurat la classificació per a la final.

Segons els organitzadors, Catalunya i València són les comunitats amb més representants. Així ho explicava també ahir Aida Cortiñas, una de les participants, de 17 anys i natural de Tarragona, que manifestava que "en general, allà n'hi ha molta afició". La principal dificultat per a la majoria de concursants, sobretot en aquesta edat, és la de compaginar els estudis de Secundària amb els de dansa, que els exigeixen més de cinc hores a la setmana.

A Primària, és més fàcil. Així i tot, s'hi han d'esforçar especialment. Raquel Abellán, provinent de Barcelona i acompanyada per la família, coincidia amb molts a l'hora d'indicar que "de vegades, hi hem de dedicar molt temps", si bé en aquest cas es tracta d'una estudiant "excel·lent", declarà la mare. Tornant a Danzarte, la directora assegurà que "gairebé tots els alumnes hi inverteixen cinc hores a la setmana i hi combinen diferents disciplines".