Les deu monges residents al convent de la Puríssima Concepció de Palma, més conegut com el de les Caputxines, ja no hauran de pujar més ribelles al sòtil per aturar les goteres i la humitat. Els més de 1.500 metres quadrats de sostre del convent estaran completament rehabilitats el mes d'agost, segons assegurà ahir l'arquitecte de l'obra, Carlos Clemente, que des de fa nou mesos treballa contra el fong blanc i els corcs que consumeixen la teulada de fusta.
Aquest fong ha estat la causa principal del deteriorament del sostre del convent, que ara es reahabilita pam a pam. En concret, els tècnics dirigits per Clemente i la restauradora de la fusta, Marisa Justo, analitzen les més de 6.000 bigues que aguanten la teulada que, malgrat les adversitats, no ha passat per ull.
"Aquesta coberta, típica mallorquina, ha demostrat la seva vàlua durant 350 anys", afegí ahir Clemente durant la visita de l'obra, acompanyat pel director general d'Arquitectura i Habitatge, Casimir Godia. El fong blanc ha tenyit d'una pintura d'aquest color la fusta i l'ha feta malbé. Tot i això, aquests rosegadors microscòpics no n'han podrit tota l'estructura i se'n pot conservar una bona part.
"En principi, dubtàrem de la viabilitat de conservar la fusta original, però ens adonàrem que es podia salvar", declarà. Per a això cal una neteja completa de les bigues i els estalons superiors, com també la intervenció o empelts a les que estan més afectades. La coberta es completa amb les teules, de totes mides i èpoques, que també es tornaran a col·locar allà mateix.
En concret, l'equip de restauració treballa en quatre zones del convent. La primera és el porxo de l'eixugador de les monges, que està gairebé enllestit i al qual, a més, s'ha afegit un postissat de suro que aïlla la cambra. Les tasques prossegueixen al sòtil de damunt els dormitoris i a la porteria -ara en procés de neteja de la fusta- i finalitzaran a la coberta de l'església, també de fusta. En total, aquesta primera fase del pla director del pla de restauració tindrà un cost de 414.000 euros, dels quals la meitat ha estat aportada pel Govern.
Aina Pascual i Jaume Llabrés, historiadors i bons coneixedors del convent, n'explicaren que l'enginyer navarrès Martín Gil de Gainza, que feia feina en la fortificació de Ciutat, fou l'encarregat de dirigir el projecte de les Caputxines a final del segle XVII. Avui, aquella teulada de fusta feta d'àlber blanc i negre també té elements de pi salvatge incorporats arran de restauracions posteriors. Ara, amb aquesta nova reparació els tècnics han descobert elements de les diferents cases que conformaren el monestir, a més d'alguns grafits de vaixells. L'objectiu és ben clar, declarà Aina Pascual: "recuperar al màxim la part del convent que es perdé" en una mala restauració dels anys setanta". Les religioses ara podran tocar sostre sense por que no passi per ull.
Les Caputxines toquen sostre
La restauració de la coberta de fusta acabarà per agost. El fong blanc i els corcs, els enemics pitjors
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.