Imatge de la coberta de sota el presbiteri de l'església. | S.Amengual

TW
0

Després de nou mesos d'obres, l'església de Sant Nicolau traurà les bastides a final de març. Serà quan acabaran les tasques de restauració centrades en la coberta i la façana principal del temple palmesà. De moment, les obres es troben al 96% de la total execució, segons confirmà ahir l'aparellador diocessà Bartomeu Bennàssar que, juntament amb l'arquitecte Sebastià Gamundí, acompanyaren al conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, en un visita a l'obra. La conselleria que encapçala Carbonero ha sufragat amb el cost de la rehabilitació en un 76% (350.000 euros) gràcies a un conveni amb el Bisbat signat la legislatura passada. "El patrimoni s'està mantenint amb els esforços de les diferents institucions", recordà el conseller.

Pel que fa a les accions de restauració les realitza Refoart, s'han centrat en les cobertes principals, lateral i posterior, així com la façana principal, que encara té les bastides posades. El restaurador Miquel Vidal apuntà que la rehabilitació de la teulada de damunt el presbiteri ha estat la tasca més complicada a causa del mal estat en què es trobava, sobretot a causa de les filtracions d'aigua i el pas del temps. Teules rompudes, bigues deformades o caigudes han estat les principals causes per les filtracions d'aigües que patia l'edifici. "S'ha aixecat la teulada, la part inferior de les teules és completament nova, però s'han preservat les teules superiors que estaven en bon estat", explicà el tècnic.

Pel que fa a la façana principal de Sant Nicolau, a més de la neteja s'ha actuat a les dues torretes laterals que tenien algunes peces mogudes amb dos bàculs "que s'han hagut de desmuntar", afegí el restaurador. En aquest indret també s'han eliminat les varetes de ferro que aguantaven les torretes fruit d'una intervenció anterior i que, amb el pas dels temps, han arribat a fer més mal que bé. L'ornamentació de la part superior de la façana del temple, amb crestes de flors de lis fetes en marès, també s'han consolidat. Tot i això, "s'han hagut de refer tres peces i hi ha dues que són noves", afegí. Per la seva banda, Bennàssar destacà que totes aquestes tasques s'han realitzat d'acord amb les prescripcions fixades per Patrimoni i segons les tècniques tradicionals, "cosa que no sempre resulta fàcil", explicà mentre l'arquitecte Sebastià Gamundí recordava que la façana gòtica del temple presentava un crui que anava de part a part de l'edifici i que també ha estat reparat.