Les promeses no s'han tornat a complir i ja són més de vint anys de retard. A mesos d'acabar la legislatura, la proposta de creació d'un museu marítim a Palma ha quedat arraconada dins un calaix, tal com ha succeït d'ençà de Ramon Aguiló com a batle de Palma. La iniciativa d'UM, el maig del 2008, de posar en marxa una fundació per crear-ne un quedà només en una fotografia pomposa davant el parc de la Mar. Quatre anys abans, el mateix partit ja havia fet el mateix anunci al Consell. Cap de les anunciades fundacions no s'arribaren a crear mai, tot i les interrelacions entre les conselleries de Medi Ambient del Govern i les homòlogues al Consell i a l'Ajuntament de Palma.
Mentrestant, la família de Xavier Pastor (1916-2007), un dels màxims coneixedors i defensors del patrimoni marítim, està pendent de cedir el seu llegat. "Estam esperant si es resol de manera satisfactòria i amb visió de futur", explica el fill, Xavier Pastor. "Fa més de vint anys que és damunt la taula la proposta per recuperar el museu; el meu pare estava molt decebut per tants anys d'espera i, a poc a poc, perdé la il·lusió", comenta sobre el parer d'un home que dedicà grans esforços perquè es tornàs a obrir el centre d'ençà que el Movimiento franquista el clausurà el 1972. "Estam disposats a aguantar, encara que també arribàrem a pensar a cedir tot el llegat al Museu Marítim de Barcelona", sentencia el fill, qui reconeix que això no és el que voldrien.
Ara, els motius del retard semblen evidents. El director general d'Ordenació del Territori i el Litoral, Bernat Aguiló, assegura que la manca de recursos econòmics n'és la principal causa, tot i que avisa que "no és un tema tancat". Després de la sortida d'UM de l'Executiu ara fa un any, Aguiló reprengué la proposta, però es trobà que "no hi havia ningú contractat per gestionar la iniciativa" i que "la situació econòmica ho feia impossible", argumenta. Malgrat això, afirma que ha mantingut converses informals amb l'Autoritat Portuària i que són "poc receptius a cedir espais centrals".
La ubicació del nou museu ha estat un motiu de discòrdia cabdal. "Ja en temps de Ramon Aguiló, l'Ajuntament prometé que les Voltes podria acollir-lo, però no fou així", recorda Pastor. Fa tres anys UM proposà l'antic edifici de Trasmediterránea, fet que obligava a entendre's amb l'Autoritat Portuària, cosa que no succeí.
Qui ha treballat aquest temps per a la consecusió d'un museu ha estat Bernat Oliver, qui ha fet un inventari de les peces de l'antic Museo Marítimo de Baleares, ubicat al Consolat de la Mar entre el 1951 i el 1974. Avui, part d'aquestes peces són en mans dels propietaris originals o foren "dipositades al Museu de Mallorca i al mateix Consolat", explica Oliver, qui manté que el projecte està aturat perquè cap partit no "fa passes" i la "societat tampoc no fa pressió".
Aquesta mateixa sensació de desencís mostra la presidenta de l'associació Amics del Museu Marítim, Hortensia Blanco. "Ens trobam en un moment d'impàs" provocat per "la conjuntura econòmica actual -diu-, però com a gestors del patrimoni cultural reclamam que l'impacte de les retallades pressupostàries no afecti sols la cultura", denuncia. Blanco aposta per cercar-hi vies possibles, com donar sortida al patrimoni marítim a través de programes culturals" o "itineraris de turisme cultural". No exigeixen un gran museu, sinó un espai "per reorganitzar aquesta col·lecció o bé per poder fer petites exposicions per tal de mantenir viva la cultura marítima", explica. Aquesta consciència sobre el patrimoni n'és el principal reclam.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.