TW
1

"El llenguatge és el vertader miracle en què vivim. I la força que té la paraula és, en veritat, inimaginable". Amb aquestes paraules, Lolita Bosch s'atansa a l'essència de la lectura i al dret que aquesta arribi a tothom. El pregó de l'escriptora catalana d'ahir capvespre en la inauguració de la Setmana del Llibre en Català diferí bastant de les proclames a favor de la literatura a què estam acostumats. Bosch parla de "salvar-nos" a través de l'art i de la cultura per tal de poder "aprendre a saber qui som".

Amb aquest objectiu, la coneguda escriptora encetava ahir la 22a edició d'aquesta setmana, el màxim aparador literari en la nostra llengua, que té lloc al pati de la Misericòrdia de Palma i que, enguany, també tingué un sentit record per a l'editor Miquel Font, finat dilluns.

El pregó de Lolita Bosch fou el tret de sortida a deu dies en què els actes d'escriure i de llegir es converteixen en
protagonistes: "dues activitats que formen el fet literari" i que "són un acte de llibertat". "I la llibertat, en àmbits com aquests, és un fet voluntari", avisà l'escriptora, que durant el discurs féu repàs d'una vida -real o ficticia, no ho sabem- de quan visqué a Albons, un poble on "no hi havia cultura. No hi arribava". Era només una nina, però ja experimentà el fet de topar-se a un racó del país on els màxims referents podien ser les "fotonovel·les italianes que reproduïen històries d'amor que calcaven rols socials que a casa meva provaven de des/ensenyar-me". "A casa meva la llibertat ens va ensenyar a entendre que, per davant de tot, hi ha el dret d'escollir i la responsabilitat que això comporta", afegí mentre defensava la cultura com "un dret que els diners no poden donar". "No podem confondre els privilegis de la cultura amb les condicions econòmiques", recalcà. Bosch coneix bé la manca d'aquestes condicions amb les seves experiències a Mèxic o Colòmbia, com recordà.

La inauguració ahir de la Setmana del Llibre al pati del a Misericòrdia no fou una de les més concorregudes pel que fa al públic, però sí pel que fa a representació política. Entre ells, hi havia el conseller insular de Cultura, Joan Font, qui aprofità el parlament per denunciar els atacs del Govern valencià amb el tancament de TV3., "un tancament obligat i inquisidor", postil·là. Per altra banda, el conseller Bartomeu Llinàs recordà que la cultura escrita "dóna forma als grans valors d'una societat". El president del Gremi, Francesc Moll, destacà la necessitat de fer visible la "vitalitat i importància" d'aquesta cultura escrita en català, una cultura a la qual, com deia la pregonera, nosaltres tenim la immensa sort de poder accedir" i la responsabilitat de "fer-ne partícips els altres".