TW
0

Pere A. Serra es fixà en l'obra de Juli Ramis quan era un jovençà i passejava pel carrer de la Lluna de Sóller. Li costà trenta anys conèixer en persona l'autor d'aquelles pintures però, durant tot aquell temps, l'avui editor i president de la fundació Tren de l'Art no deixà d'indagar en la trajectòria del "gran artista desconegut", com ell mateix l'anomena. Serra ha recollit durant tots aquests anys una bona mostra de l'obra de Ramis, que tant l'havia fascinat. D'ençà del març de 2010, part d'aquesta col·lecció s'exposa a Can Prunera en tres sales dedicades a les seves diferents etapes pictòriques. Ara, tot aquest treball es recopila en un volum fet per l'editor: Juli Ramis a Can Prunera.

El museu modernista acollirà avui a les 19.30 hores la presentació del llibre, a càrrec del galerista Joan Oliver Maneu, en el qual Serra repassa la trajectòria pictòria i també humana de l'artista. Il·lustrat amb les obres que se n'exhibeixen al centre solleric, el president de Tren de l'Art recorda les pròpies vivències. "Quan preguntava a la gent de Sóller com es podia localitzar aquell pintor tan misteriós, ningú no em sabia orientar", rememora. Tànger, Londres i París foren alguns dels indrets on Ramis va estar fins a recalar de nou a Mallorca. Ramis gestà una trajectòria ben extensa que va des d'una pintura de joventut més figurativa fins a l'època cubista i a l'obra abstracta.

Serra hi descriu Juli Ramis com un home "introvertit, esquiu i terriblement desconfiat" que, a parer de l'autor, fou un fet que "li barrà el pas al reconeixement internacional". Tot i això, el 1954 la revista Times va incloure Ramis en la llista dels cent millors pintors vius del món, reconeixement que Sóller recorda encara ara, vint anys després de la seva mort.