TW
1

Just el dia que acaba l'any és hora de fer balanç del que ha donat el 2010 literàriament parlant. Per això, feim una llista del que podrien ser els deu títols editorials que més ressò o més vendes han tingut a les nostres llibreries. Si fa unes setmanes els crítics del New York Times i els del The Guardian assenyalaven el nord-americà Jonathan Franzen i la ficció del seu Freedom com el número 1 del 2010, sorprèn que en els seus llistats no hi hagi cap títol que coincideixi amb els nostres. Els llibretrers consultats per dBalears apunten Ken Follett i Pau Auster com els més demanats pels lectors pel que fa a traduccions, Antònia Vicens i José Carlos Llop com a escriptors locals destacats, i María Dueñas amb la seva obra finalista del Planeta com un dels títols també més sol·licitats durant aquests dotze mesos.

Val a dir que les cinc llibreries consultades difereixen bastant a l'hora d'esmentar els deu llibres més rellevants. Aquí us presentam el resum proporcional abstret de les dades aportades per les llibreries Quart Creixent, Lluna, Colom, Àgora i Llibres Mallorca. Així, per exemple, Ramona, de la llibreria Àgora, defuig totalment dels títols més comercials (que predominen a la majoria de llistes) i situa Anton Txekhov amb Una història avorrida al capdamunt del seu particular rànquing. Cap altre dels consultats no ha esmentat aquest títol, tot i que apareix a altres llistes fetes al Principat.

Així mateix, l'escriptor i llibreter Àlex Volney (Llibres Mallorca) fa un interessant repàs d'aquest 2010 i ressenya la importància de Fut, de Jim Dodge, i la bona acollida de Sunset Park, de Paul Auster, un títol que, per cert, també la llibreria Lluna col·loca a les primeres posicions. Maria Barceló, una de les seves responsables, situa al capdavant del rànquing el treball compartit de Sílvia Díez i Araceli Guitérrez: A Solas: la aventura de vivir, seguit d'El temps entre costures, de María Dueñas, que, com hem dit, és destacat per la majoria de llibreters.

Pel que fa a la literatura realitzada a les Illes Balears, José Carlos Llop i Antònia Vicens són els noms d'aquest 2010. Tant la Llibres Mallorca com Colom situen al primer lloc de les llistes En la ciudad sumergida, seguit de la darrera novel·la d'Antònia Vicens, Ànima de gost. Nosaltres la col·locam una posició per sobre, ja que la novel·la de l'escriptora de Satanyí també ha estat destacada per les responsables de les llibreries Àgora i Quart Creixent. Miquela Serra, d'aquesta darrera llibreria, ha fet un llistat de deu títols únicament en català, en què deixa palesa la importància que ha tingut entre els clients la primera novel·la de Bartomeu Mestre, El darrer manuscrit (no s'ha de confondre amb el títol publicat fa sis anys per Montserrat Galicia), que fou publicat el mes de juny passat per Columna.

L'imcombustible Eduard Punset, que ja fou un dels més venuts per Sant Jordi, escala posicions en els rànquings editorials. Aom no podia ser d'altra manera, el premi Planeta hi apareix amb la Riña de gatos, d'Eduardo Mendoza. Es pot dir que hi ha una barreja ben diversa d'estils literaris i de temàtiques, com també n'hi ha de lectors. Àlex Volney remarca la importància de la literatura en català -sigui edició pròpia o traducció. Volney, el dietari de la mili del qual ocupa el tecer lloc de vendes a la llibreria, creu que no s'acaba d'apreciar l'esforç editorial i manté que "el català es ven de cada cop més i per això ja basta de plorar i cal posar-se les piles", encoratja.