Imatge del grup dels impulstors de Cultura i País, al jardí de Can Alcover. | Ferran Aguiló - J. Torres.

TW
43

Entendre la cultura com a element vertebrador de la societat amb un paper clau dins les polítiques institucionals són elements essencials de l'ideari del grup d'anàlisi i d'opinió Cultura i País, que ahir es presentà en societat amb el suport de prop d'una cinquantena de professionals i intel·lectuals de les Illes Balears.

Els professors Damià Pons, Climent Picornell, Joan Melià i l'escriptor Guillem Frontera han estat els instigadors d'aquest lobby d'opinió i estudi, un cop han "copsat que vint-i-cinc anys després de l'autonomia encara hi ha un dèficit cultural més que considerable". "No s'ha arribat al sòtil que ens havíem imaginat abans com a satisfactori", explicà Picornell. Arran d'aquí, es decidí fer passes per intentar pal·liar la situació, ja que, segons el grup, "calen rectificacions urgents i decidides en el rumb de les polítiques culturals institucionals".

L'exemple el posà Climent Picornell: quan "observam que en els discursos de l'Estat de l'Autonomia la paraula cultura no surt enlloc". Davant això, Cultura i País pretén crear un fòrum de debat i diàleg en el qual es revisin els diferents vessants de la cultura de les Illes, el seu consum, i el teixit empresarial i econòmic que genera.

La presidenta Margalida Tur i el vicepresident, Josep Maria Llauradó, tenen clara la necessitat "d'influir en la presa de decisions" que es creen en les institucions públiques, i més ara que s'acosten les eleccions. "Hem de posar sobre la taula quin és el seu estat de salut per després poder mirar cap al futur", emfatitzà Tur.

Les primeres tasques del col·lectiu se centraran en tres grups de treball dirigits a estudiar "un nou impuls a la cultura, els compromisos electorals en els programes polítics i la distribució competencial de la gestió institucional de la cultura", assenyalà Llauradó. Aquestes tres temàtiques s'han plantejat des de fa temps en diversos sectors culturals, però no s'han analitzat en profundidat. Cada tema serà estudiat pels membres de l'associació, que, en tres mesos, presentaran un informe "documentat i rigorós -afegí Damià Pons- perquè es pugui presentar a aquells que tenen capacitat de decisió"; és a dir, "perquè els diferents grups polítics assumeixin les propostes en els programes electorals" i ho posin en pràctica des de les institucions.

L'objectiu final serà, però, generar unes dinàmiques de feina perquè millori la vida cultural i la seva visibilitat, a més que la llengua i la cultura pròpies del país siguin "elements essencials per a la creació d'una societat cohesionada i dotada d'una identitat evolutiva i integradora". La tasca comença ara amb els setze grups de treball proposats fins ara, que donaran resultats el 2011.