TW
3

Els retards dels pagaments del Consell de Mallorca comencen a ser una tònica habitual entre el sector cultural. Després de les reiterades reclamacions del sector editoral per l'impagament de les ajudes a l'Espai Mallorca, ara s'hi afegeix la crítica del gremi a la reducció pressupostària i d'exemplars per al suport genèric als llibres i CD editats en llengua catalana. Unes ajudes, recordava ahir l'editor Gracià Sánchez, que en comptes d'augmentar "amb els anys s'han anat reduint, tot i l'esforç que feim. En la segona fase de les ajudes -publicades al BOIB el passat 30 de novembre- hi ha tres vegades menys doblers", assegurà. I és que cal remuntar-se gairebé deu anys enrere per localitzar una partida pressupostària menor per al suport genèric. L'any 2002 aquestes ajudes abastaven els 150.000 euros. Enguany aquesta xifra s'ha reduit als 136.000, un 16% menys que l'any passat (24.000 euros menys). "No es té compte que, per sort, el sector ha crescut i si no es dota de contingut pressupostari aquestes ajudes no tenen sentit", afegia Gracià Sànchez del Gall Editor.

A això, s'hi ha d'afegir la reducció implícita de nombres d'exemplars de llibre i discs, que enguany ha estat un 17,8% més minsa que en el 2009. "El Consell ens ha comprat menys exemplars que mai al 50% del preu real; també ens obliguen a seguir la normativa com si fos una subvenció", explicava també ahir Miquel Campaner, de l'Editorial Ensiola. "No s'entén que si les ajudes al Suport Genèric són una subvenció, haguem d'entregar els llibres al Consell. O, per contra, si són una venda, per què hem de complir els tràmits de la nova llei de subvencions? Nosaltres hem de fer les dues coses", explica.

L'esmentat canvi de bases a les subvencions, més restrictiu, fa mesos que es motiu de polèmica entre el sector. El mes d'agost passat, el Gremi d'Editors interposà un recurs administratiu per via interna al Consell pel canvi de normativa. Ahir, el president del gremi, Miquel Ferrer, explicà que "l'Administració ha reconegut que teníem raó i que l'any que ve es modificaran".

Ara bé, Ferrer confirma que encara resten enlaire les bases per a les ajudes a l'anomenat suport genèric que desapareixeran tal com es coneixen avui. "Ens han fet saber que seran diferents, però no en sabem res més, ni la quantitat, ni els criteris, res de res. Passam pena que el repartiment no sigui equitatiu com fins ara", va afegir. Mentrestant, part del sector encara no ha cobrat la partida de l'any passat.

Espai Mallorca

La situació a l'Espai Mallorca és insostenible. Tal com ja publicà dBalears per setembre de 2009, els retards en els pagaments a les treballadores o del lloguer del local fan perillar la continuïtat del centre mallorquí a Barcelona. Més d'un any després, la situació només ha empitjorar. El Gremi d'Editors és el gestor de l'Espai, però el Consell de Mallorca i el Govern són els responsables econòmics. El Consell atorga una ajuda de 250.000 euros per a la seva gestió per als mesos de gener a octubre (els dos restants els paga el Govern). D'aquests doblers del Consell, una vegada exhaurit el termini, Cultura encara en deu 100.000. Per contra, el Govern balear, que ha d'aportar 30.000 euros més, tampoc no ha fet efectius els doblers. Mentrestant, les treballadores no cobren des de fa dos mesos i el Gremi "no es pot endeutar més, ja tenim un crèdit obert de 90.000 euros", explicava ahir el president del Gremi d'Editors, Miquel Ferrer. "El consell prometé una bestreta de 17.000 euros per al mes de novembre, que tampoc no ha arribat, i no ens donen solucions concretes fins al 2013", lamentà.