TW
0

Les reflexions que el president del PP, José Ramón Bauzà, espargí ara fa set dies per les ones radiofòniques sobre l'ús del català a les Illes ressonaren encara ahir en l'entrega dels VI Premis Mallorca, que s'entregaren anit a la sala de plens del Consell de Mallorca. Així, el conseller insular de Cultura, Joan Font, manifestà que "és trist que en el segle XXI encara haguem d'escoltar declaracions de polítics que desconeixen la història i la diversitat de l'idioma. Són persones que s'excusen en lapsus mentals i evidencien, així, el poc respecte que tenen per la llengua que parlam a les Balears".

També la presidenta del Consell, Francina Armengol, es referí al líder popular quan parlà del català com d'"una llengua emprada i reconeguda en el nostre ordenament, malgrat que alguns no ho recordin i ho hagin oblidat voluntàriament". De fet, Armengol dedicà bona part del discurs a recordar totes les lleis i decrets que defensen i declaren el català com a llengua oficial de Mallorca.

Certament, queda clar que uns guardons com aquests són una festa no només de la literatura, sinó de les lletres escrites i pensades en català. La sisena edició dels premis Mallorca canvià d'escenari i, després de tres anys de tenir lloc al teatre Principal amb una gala més o manco lluïda, enguany foren presentats de manera austera i senzilla a la sala de plens del Palau Reial. La raó és ben senzilla i sense trampes. "Enguany, hem trobat oportuna una cerimònia més senzilla i sòbria respecte de la d'altres anys per poder matenir així la dotació dels premis", manifestà el conseller Font. De fet, el guardó de narrativa, amb 70.000 euros, és un dels més ben valorats de les lletres catalanes. Es tracta d'una distinció que enguany quedà a casa, atès que recaigué sobre el jove Carles Sánchez i Cardona (Palma, 1974) pel llibre Contes des de l'illa Quàntica, un recull de nou narracions marcades per l'humor i la ironia. Hi ha la casualitat que l'any passat, amb Rosa Maria Colom, també va resultar premiat un conjunt de narrativa breu.

El premi Mallorca de poesia, valorat en 10.000 €, va ser aquesta vegada per a Ricard Martínez Pinyol, un tortosí que des de fa 19 anys viu a Mallorca i que ahir, més que mai, donà les gràcies a la seva terra d'adopció. El poemari en qüestió es titula La inspiració i el cadàver.

En l'apartat de narrativa juvenil, el guardó viatjà cap al País Valencià i el recollí Lluís Miret Pastor (Gandia, 1973). La seva història PQPI Connection està basada en els mateixos alumnes de l'escriptor, que declarà que "esper que els agradi si l'arriben a llegir mai". En aquesta categoria, la quantitat lliurada és també de 10.000 euros.

Finalment, el premi Teatre Principal de textos dramàtics, que des de ja fa tres anys es concedeix juntament amb els Mallorca, volà cap cap al Principat amb l'obra El biògraf, de Marc Angelet Cantos (Barcelona, 1977). La dotació, en aquest cas, és de 6.000 euros.

L'acte d'entrega acabà amb una lectura poètica a càrrec dels actors Xim Vidal i Eva Torres, que recitaren versos de Miquel Bauçà i d'Andreu Vidal.