Igor Zalakaun, Elena i Marta Arzak i Xabier Gutiérrez davant el laboratori recreat a la Fundació Miró. | M.À. Cañellas

TW
0

Quan l'any 2007 Ferran Adrià fou un dels convidats estel·lars a la Fira Documenta de Kassel, el món de l'art es dividí entre els partidaris i detractors sobre si la cuina tenia cabuda o no dins la mostra contemporània. Per la família Arzak, uns altres dels grans dins aquest món dels fogons, la resposta és ben simple i contundent: Sí. I és que per ells els processos que empren a l'hora d'elaborar un plat no tenen cap diferència amb els que desenvolupa un artista a l'hora d'experimentar amb tècniques i materials. "Tenim un espai de devers 90 metres quadrats damunt el restaurant, on treballam entre 3 i 5 persones. La nostra filosofia és semblant a la de l'anarquia. Res és impossible i tot és combinable. Potser avui sí que no concebem que l'aigua es pugui fregir, però no descartam que algun dia ho aconseguirem", assegura el cuiner Xabier Gutiérrez, el davantal del qual -ple de taques de colors- s'assembla més al d'un pintor que no al d'un xef.

I dins tant de procés creatiu, no és estrany que la cuina dels Arzak arribi també als museus. Ja ho féu l'any 2008 a la galeria Marzana de Bilbao i ho farà també a partir de demà a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma, amb la instal·lació Ura frijitzen/fregint aigua. La seva comissària és Marta Arzak, filla del cuiner basc, especialista en art i també una de les coordinadores del citat projecte d'Adrià a Kassel. Els protagonistes són els cuiners Elena Arzak, Xabier Gutiérrez i Igor Zalakaín, que han viatjat fins a Palma per inaugurar la mostra i impartir una conferència sobre els processos creatius dins els espais culinaris.

"No volem dur la cuina al museu, sinó que volem transmetre tota aquella part que no es veu, tots aquells processos artístics i creatius que envolta la ment del cuiner", definia la comissària. La instal·lació es planteja de manera sensorial per tal que l'espectador es pugui sentir talment com si estigués a l'interior del laboratori Arzak: "Hi ha sons que emulen els renous del centre, olors que recorden l'espai, tot un reguitzell de materials i espècies que entren per la vista", digué Arzak.

Tot i que el laboratori Arzak té devers 15 anys d'existència com a tal, el seus membres recordaren com "dins la ment d'un cuiner sempre hi ha un vessant creatiu i innovador. Segur que la padrina i la mare d'Arzak, a la seva manera, també destinaven uns minuts del dia a la creació". Aquesta petita exposició a la Fundació Miró coincideix també amb la instal·lació de pebres de tap de cortí, ubicada al mateix centre, i que promogué el moviment SlowFood. La conferència dels tres cuiners tindrà lloc demà a partir de les 19 hores. La fundació Pilar i Joan Miró i el Laboratori Arzak també han preparat dos tallers infantils relacionats amb la creativitat i la cuina.