Andratx recupera part de la seva memòria històrica patrimonial. El taller Xicaranda fa setmanes que treballa en la restauració i consolidació del carruatge fúnebre i el carro de repartir carn andritxols, dos vehicles que des del final del segle XIX fins a mitjan segle XX prestaren un servei públic als vilatans del municipi. "Fa només quaranta anys encara es repartia la carn amb aquest vehicle", recordava ahir el delegat de Patrimoni de l'Ajuntament d'Andratx, Joan Carles Lladó.
Precisament Lladó ha estat l'instigador per a la preservació d'aquests dos béns etnològics, que trobà mig abandonats en unes dependències municipals. La troballa fou gratificant i s'iniciaren els tràmits per aconseguir ajudes per fer-ne la restauració. D'això s'encarrega el taller Xicaranda, que té com a principal quimera que els dos carruatges recuperin la fisonomia original. "Són objectes d'especial significació per als habitans de la població fins a la dècada dels seixanta", explica Alfredo Claret, responsable del taller.
El corc, el rovell i la brutor han estat els principals entrebancs per als restauradors, que hi treballaran durant quatre mesos. D'una banda, el carruatge fúnebre presentava una estructura més o menys estable però havia patit algunes restauracions inapropiades. És el cas de l'ornamentació de les dotze columnes amb una decoració superior que en l'actualitat estava 'embellida' amb purpurina i que serà redecorada amb pa d'or. "El primer que hem fet és una neteja i després hem seguit un tractament contra el corc i els tèrmits", aclareix Claret, qui treballa conjuntament amb Sergi de Federico i Javier Sanz de Buruaga.
Els restauradors han desmuntat una part d'aquests elements ornamentals per tal de consolidar-los i donar-los el tractament per recuperar el color original. També l'estructura mecànica ha estat desfeta "per poder intervenir-hi millor", segons indica Claret, qui hi afegeix que els ferros rovellats seran substituïts per varetes de fibra de vidre.
D'altra banda, la restauració i consolidació del carruatge de la carn és més complicada, ja que l'estructura del vehicle presenta una tècnica constructiva amb més dificultat. Tot i això, les passes a seguir per l'equip de Xicaranda són semblants a les del carro mortuori, amb una dedicació especial a la recuperació de la pintura i a l'aplicació d'una capa de protecció. "La intervenció es proposa, d'una banda, frenar el progressiu deteriorament que presenten avui els carruatges i, en segon terme, recuperar-ne la lectura com a element etnològic d'alt valor patrimonial que ens recorda un passat ja desaparegut", comenten des del taller.
Una vegada finalitzades aquestes tasques, ambdós vehicles tornaran a Andratx per ser exhibits dins l'Ajuntament.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.