Va ser pionera no només a Mallorca, sinó que també a tot l'Estat, ja que el 1990 revolucionà el concepte de biblioteca pública. Fou la primera sala de l'Estat que començà a obrir els diumenges, amb fil musical i sense límit de préstecs, i que concedia lliure accés a tots els documents. Introduïa el sistema de préstec de jocs, avui tant de moda, una fita en la història cultural de Mallorca que ara compleix 20 anys. Els infants disposen del seu espai des de 2003, molt abans que s'estengués l'ús de les bebeteques.
Va ser el llibreter alemany Reinhard Mohn (mort l'octubre de 2009), creador del Cercle de Lectors, qui a final de la dècada dels vuitanta va quedar espantat després de visitar la biblioteca municipal d'Alcúdia, ubicada llavors al Casal de Cultura.
Es tractava d'una sala a l'ús, arcaica i obsoleta, que no tenia res a veure amb el seu ideal germànic de foment de la lectura. Va proposar llavors a l'Ajuntament d'Alcúdia la firma d'un conveni per crear un espai modern i pioner. Així, la biblioteca de Can Torró obrí definitivament les portes el 23 d'abril de 1990, coincidint amb la festivitat de Sant Jordi. Ahir se celebrà l'acte institucional del vintè aniversari.
Fundació Bertelsmann
Durant cinc anys, Mohn compartí totes les despeses amb el Consistori fins que el 1995 es va constituir oficialment la Fundació Bertelsman Stifting, una entitat jurídica que encara perviu, tot i que ara és la Sala qui hi posa els doblers.
Can Torró disposa actualment d'un fons de 21.500 documents. La limitació espacial li impedeix créixer, la qual cosa exigeix una política dura d'espurgar, de manera que els documents obsolets o que no s'usen deixen pas a d'altres mitjançant vendes solidàries.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.