Glòria Forteza, d'Embat Llibres, s'ocupava ahir dels darrers preparatius. | Joan Torres.
Sant Jordi s'encara enguany amb una ennigulada jornada literària, no només pel que fa a les inclemències meteorològiques, sinó per la crisi econòmica que també sacseja el sector i el 40,3% d'illencs que no obren cap llibre en tot l'any. Tot i això, el 23 d'abril esdevé una alenada d'aire fresc en la qual els llibres i els seus autors es converteixen en els vertaders protagonistes, ni que sigui només per un dia. La diada d'enguany ve marcada per les travesses sobre quin serà el llibre més venut. Enrere queda l'huracà Larsson i tot apunta que no hi haurà un 'favorit' clar en la jornada d'avui. Els best-sellers, com els de Dan Brown i Crespuscle, ja fa estona que són a les prestatgeries de les llibreries i només Federico Moccia, amb les seves històries d'amor, pot ser el gran demandat. Així mateix, les grans editorials continuen llançant fortes campanyes publicitàries a favor dels seus autors.
En espanyol, Pérez Reverte i el finat Delibes podrien ser alguns dels més sol·licitats, mentre que en la nostra llengua els tàndems Llucia Ramis, Sebastià Alzamora, Marc Cerdó (que té una forta campanya editorial) i Melcior Comes podrien ser els escriptors illencs amb més sortida. El punt en comú de tots tres és la seva joventut. Aquest fet demostra la bona salut de les lletres catalanes a les Balears, que s'han sabut projectar a l'exterior i avui també poden ser els més demandats al Principat. Això no obstant, com que tothom té les seves preferències, els millors consellers en aquest cas són els llibreters. Són ells els qui realment coneixen totes les novetats o reedicions del mercat i que sempre són allà per recomanar-nos un bon llibre.
Com era d'esperar, en demanar-los parer, els resultats són ben dispars: des de reedicions fins a treure la pols a determinats títols o bé decantar-se per algunes novetats. Aquest ha estat el cas de Marian Colom de Llibres Colom, que ens suggereix la darrera novel·la de Lars Kepler, L'hipnotista. Es tracta d'"un llibre carregat d'intriga que està tant de moda amb textos com els de Larsson", especificà. Caldrà viajtar fins al món bengalí per aconseguir la segona recomanació de Colom, Terra estranya, de Jhumpa Lahiri. En darrer terme, i per suggerir un escriptor illenc, aposta per En la ciudad sumergida, de José Carlos Llop.
Aquesta opinió també és compartida per Glòria Forteza-Rey, d'Embat Llibres, qui també es decanta per Llop. "És una crònica ben interessant d'una ciutat que ja no existeix, de la Palma d'un temps", explicà. Des d'Embat, ens aconsellen, a més, la primera novel·la del col·laborador de dBalears Pere Antoni Pons, La felicitat dels dies tristos. D'ençà que sortí al carrer, fa escassos mesos, l'obra de Pons va agafant embranzida. Des de la llibreria Lluna, Maria Barceló, es decanta per Asa Larsson i l'Aurora boreal i El asedio, de Pérez Reverte. Per canviar un poc de gènere literari, Barceló ens recomana, així mateix, Àlex Rovira amb El Beneficio per ajudar a aprendre a gestionar la qualitat de vida. La literatura infantil també té el seu important espai durant el Dia de Llibre i per als futurs consumidors de cultura escrita. D'això n'és expert Toni Fernández de Baboab, qui per a aquestes dates suggereix als més menuts dues obres sobre La llegenda de Sant Jordi, un desplegable de Lluís Farré i Mercè Canals, i el segon un llibre il·lustrat d'Estrella Polar.
La veterana Ramona Pérez de la llibreria Àgora ens fa nombroses propostes, que van des del consagrat Bartomeu Fiol i el seu darrer D'un cànon socarrat fins a la Raó blaugrana, de Bernat Nadal, i La cuina econòmica, del també manacorí Antoni Tugores. Per la seva banda, Àlex Volney de Llibres Mallorca té uns criteris bens clars a l'hora de fer-nos tres interessants recomanacions: Fut, de Jim Dodget, d'edicions 198. Volney destaca com l'autor és "el típic antiintel·lectual que fa una peça de literatura pura" . El llibreter també aconsella les cròniques del correponsal britànic John Langdon-Davies, Darreres les barricades.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.