A l'espera del Constitucional

L'Alt Tribunal estudia aquests dies la inconstitucionalitat de l'Estatut plantejada pel PP. Després hauran de resoldre el recurs presentat per Balears sobre la gestió de l'Arxiu de la Corona d'Aragó

El Patronat de l'Arxiu es convocà el 2007 i després de la signatura politica no s'ha convocat cap reunió de feina.

TW
0

Mentre Catalunya espera la resolució del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut recorreguda pel PP i que té reunit aquests dies l'alt tribunal, les Balears, el País Valencià i l'Aragó hauran d'esperar encara més temps per aclarir els seus recursos d'inconstitucionalitat a la norma catalana. Així ho confirmà ahir el director d'advocacia del Govern balear, Pere Aguiló, qui confirmà que l'actual Executiu autonòmic manté en vigor el recurs que presentà el Govern de Matas a l'Estatut català per la gestió de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. "En concret s'impugnà la disposició addicional tretzena, que tracta de la gestió dels arxius", afegí Aguiló.

El setembre de 2006 l'exconseller de Cultura Francesc Fiol impulsà aquest recurs motivant l'"apropiació indeguda" de l'Arxiu per part de la Generalitat. Segons els populars, la citada disposició "envaeix la competència autonòmica" perquè fixa com els documents de l'Arxiu de la Corona i de l'Arxiu Reial de Barcelona seran gestionats pel Principat, amb la qual cosa es deixa de banda la resta de territoris. En realitat, l'Estatut Català preveu la gestió conjunta d'uns determinats documents (encara sense determinar) i es reserva l'exclusivitat d'allò que anomena 'fonts propis'.

"Creim que amb això es trenca la unitat de l'Arxiu, a més de limitar les competències que té Balears sobre els fons de la Corona d'Aragó", aclarí el responsable jurídic illenc. Una consideració que també emprengué el País Valencià i l'Aragó, tot i ser del mateix color polític que els catalans. De moment, l'Arxiu de la Corona és de titularitat estatal i la gestió està reservada al Patronat, un ens que, per cert, encara no s'ha reunit d'ençà que es constituí el 20 de gener de 2007 amb molt de bombo i plateret. El professor de la UIB Miquel Deyà ha estat durant 3 anys el delegat insular d'aquest Patronat "que no s'ha convocat mai", digué ahir. Avui, el càrrec l'ocupa el director de l'Arxiu del Regne, Ricard Urgell, que també ironitzà sobre la falta de convocatòria amb un "jo encara no m'he estrenat".

A més, tant Deyà com Urgell fan part de la comissió tècnica d'estudi, que s'ha d'encarregar de determinar "quines són les sèries de la Corona i quines tenen una naturalesa exclusivament territorial", afegí el professor Deyà. Tot i la feina dels dos historiadors mallorquins, Madrid fa més de dos anys que tampoc convoca la comissió d'experts per manca de voluntat política. Val a dir que des de la constitució d'aquest patronat, que podria minvar els recursos d'inconstitucionalitat, ja han passsat tres ministres pel Ministeri de Cultura de Madrid sense que s'hagin fet passes públiques per posar-lo en marxa.