Després de dos anys d'obres, la Llonja reobrirà les portes passat l'estiu amb un acte institucional que encara no s'ha confirmat. Això assegurà ahir el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, en una visita oficial a l'emblemàtic edifici en companyia del president Francesc Antich i l'arquitecte Pere Rebassa. "D'aquí a vint dies es llevaran les bastides", comentava Rebassa al cap de l'Executiu quan s'interessava per la coberta exterior.
El projecte de restauració estructural de l'edifici de Guillem Sagrera ha tingut un pressupost de 2,5 milions d'euros. Quan s'acabi quedarà per enllestir la segona fase del pla, que se centrarà en la il·luminació, el so i l'electricitat de tota la construcció i per a la qual el Govern ja ha reservat una partida de 600.000 euros. "Falta la redacció definitiva del projecte i l'adjudicació, però la preinstal·lació ja està feta", comentava el conseller davant els mitjans. "Abans d'acabar l'any estarà tot enllestit", va sentenciar.
La restauració estructural d'aquest emblemàtic edifici del segle XV s'ha centrat en la neteja de les façanes i les parets interiors, a més de resoldre el greu problema d'humitats i "recuperar la coberta original de Sagrera", segons apuntà Pere Rebassa. Un projecte que, per cert, fou modificat una vegada iniciades les tasques de rehabilitació i que també ha rebut les crítiques d'alguns experts en art per la resolució del terrat. "Sagrera deixà la coberta amb un trespol i, anys després, es va construir la teulada que ara hem retirat. Probablement, la idea original era cobrir-ho com un porxo", explicava l'arquitecte al president Antich mentre trepitjaven les noves rajoletes de fang que cobriran el terrat a partir d'ara.
Tot i això, les tasques de rehabilitació de la Llonja no acabaran aquí. Malgrat la seva imminent reobertura, encara mancarà la restauració dels elements escultòrics i de la portalada de l'Àngel. "Aquesta es farà per fases i no caldrà tancar-la de nou", va indicar Llinàs, que reiterà diverses vegades que "la Llonja no pot estar tancada". Per a aquestes feines 'ornamentals' encara no hi ha cap pressupost assignat i ahir el president d'Antich es va comprometre a demanar nous ajuts a Madrid. "De moment hem reservat 30.000 € per fer-ne l'estudi", digué el responsable de Cultura.
Dins aquesta nova etapa l'arquitecte Pere Rebassa preveu l'obertura de les portalades que donen a la ciutat, que han estat tapiades o envidirades durant anys. Ara bé, també s'haurà d'establir la contextualització o l'adequació de l'entorn al 'renovat' edifici gòtic. Es tracta d'una tasca que depèn de l'Ajuntament de Palma i sobre la qual l'arquitecte Pere Rebassa ja ha remès un informe que estudia la ubicació dels aparcaments, els contenidors, l'arbrat i, fins i tot, les taules dels restaurants a la plaça. "Són factors que també s'hauran de tenir en compte", sentencià l'expert.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Esperem que la recuperació estigui a l'altura de les circumstàncies. Personalment, conec una de les restauradores, i ens comentava autèntiques burrades com operaris que no tenien ni punyetera idea del valor que tenia l'edifici, i que amb la radial arribaven a fer talls al que era l'estructura original de l'edifici. Esper que realment quedi tot en una anècdota, perquè no m'agradaria sentir d'aqui pocs anys que fa falta una nova reforma perquè la anterior fora un autentic nyap.
Ves aqui una noticia singularment CONSTRUCTIVA. Aaquesta es una de les que també agradaria llegir quan governen PP o UM, i no les de tipus "Son Bosc"