TW
0

M'he estimat molt una illa, ella volia ser lliure i no es volia casar. El fragment poètic de Vicent Andrés Estellés que anys enrere Maria del Mar Bonet confegí a Les illes podria ser el punt de partida del nou viatge que la cantant ha emprès pel Mare Nostrum, una nova travessia sonora acompanyada per l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma i que s'ha convertit avui en un complet treball discogràfic titulat Bellver.

El nom d'aquest nou CD deixa entendre la passió de Bonet per les seves arrels. Això sí, entremesclades amb aquelles que s'ha anat topant amb les cultures turca, sarda o grega, un pont de llengües, músiques i tradicions que, d'ençà de quaranta anys, captiven Bonet i que ara es presenten en format simfònic. "El Mediterrani és un país molt gran en el qual tenim moltes coses en comú", explicava ahir la cantant en recordar Theodorakis. Era en la presenació d'un nou treball discogràfic que es posarà a la venda dilluns i que ha estat realitzat per Pipcap i la Fundació Pública de les Balears per a la Música.

A través de quinze cançons, Maria del Mar Bonet fa un tast d'algunes de les seves composicions, d'allò "que més m'estim", apuntava. Una "selecció íntima i personal" de temes que transcorren per terres catalanes, italianes, sardes i gregues. Un intinerari artístic a través del qual "sempre he cercat Mallorca pertot allà on vaig", explicà. "He trobat Mallorca a Roma, a Sicília i a Istanbul", afegí durant l'acte, que es dugué a terme al castell de Bellver, indret d'on pren el títol del disc.

No debades, un dels primers concerts que Bonet realitzà a Palma fou al pati d'armes de la fortificació ciutadana, just on ahir es retratava (quaranta anys després) per donar a conèixer aquest nou projecte.

La iniciativa d'enregistrar un disc d'aquestes característiques sorgí del gerent de l'Orquestra Simfònica, Gori Marcús. El projecte fructificà gràcies als arranjaments de Toni Penya, al director de la Simfònica, Salvador Brotons, i als seus músics, i a l'enregistrament tècnic d'Ona Digital, a càrrec de Toni Fernàndez, una munió d'esperits artístics que ha permès "acompanyar Bonet en un viatge per tota la Mediterrània", assenyalà Penya.

De Chicago fins a Palma

Posar en solfa les músiques populars de Bonet amb els arranjaments simfònics ha suposat "tot un repte", apuntava el productor. Ja el 24 de juliol de 2008 Maria del Mar Bonet oferí un concert al pati d'armes de Bellver amb aquesta simfonia. Després el traslladà al Palau de la Música amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i a l'Auditori Millennium Park amb la Gran Park Orchestra de Chicago. Ara bé, ha estat l'Orquestra Simfònica illenca, la de la seva terra, la que ha immortalitzat aquest projecte en un CD que a partir de dilluns es podrà sentir arreu del món, fins i tot a itunes. Els quinze temes de Bellver són una tria personal que ha fet la cantant del seu ampli repertori. "No és una recopilació, cada tema explica coses d'una terra", aclaria Toni Penya. Un nou viatge cap a cultures que, segons el productor, "ha sabut entrar dins els colors i la natura de la Mediterrània. Sols li falta l'olor".