TW
0

El 4 de març finalitza el termini d'exposició pública del pla director del Castell de Bellver, un "full de ruta imprescindible" per a l'esdevenidor de l'emblemàtica fortificació ciutadana. Així ho creu la seva directora, Magdalena Rosselló, que ha treballat en el projecte de 2007 ençà. S'hi marquen les línies d'actuació sobre l'organització de personal, la difusió i la rehabilitació arquitectònica, un punt que Rosselló considera "cabdal". "Com és de suposar, l'edifici és el primer i mai no podem aturar-nos en la conservació", assegura. A més, aquest document marc estableix l'adaptació del Museu de Bellver (hereu del museu municipal de 1932) a línies de gestió i de divulgació més modernes.

El pla de treball s'inicià el 2008 i preveu actuacions fins al 2013. En aquests dos anys s'han començat a bastir intervencions com l'adequació de la sala Jovellanos i de la sala d'audiovisuals; millores en la supressió de barreres arquitectòniques; el pla d'emergències i la construcció del centre de recepció de visitants, que està en marxa i que es pot finalitzar per l'estiu.

Amb vista a aquest 2010, la directora del centre hi preveu la restauració de la cuina, on les parets estan ennegrides de sutge per culpa de la immensa campana que hi havia i que es va retirar fa uns anys. La neteja d'aquestes parets, a més de la reparació d'alguns dels fragments de marès destruïts per les bigues de la campana, en serà la tasca principal. En realitat, aquesta sala del primer pis del castell es convertí en cuina cap al segle XVII i després, durant molts anys, estigué tancada. "Les pastes de les rehabilitacions dels anys cinquanta cauen i s'hauran de llevar. A més, l'actuació inclou l'eliminació de les pintures plàstiques", explica Rosselló. Això sí, la neteja d'aquests murs s'haurà de fer amb molta cura perquè, com assegura la responsable del centre, durant la restauració es poden trobar restes de policromia. "Aquí les parets no foren repicades, per la qual cosa és possible destapar-les", afegí. La intervenció econòmica prevista en aquesta sala és de 5,8 milions d'euros i s'hi seguiran les directrius de l'informe que realitzà el professor Santiago Huerta, l'any 2008. Val a dir que serà en aquesta estança on hi haurà la sortida del futur accessor, un projecte també en marxa per a l'adequació dels accessos. Aquesta seria, doncs, la sala introductòria a la monarquia privativa de Mallorca.

La segona gran intervenció patrimonial serà a les columnes del pati. En aquest cas, s'hauran de reparar les esquerdes que algunes presenten. Aquests desperfectes es troben principalment a les bases i són causats "pels moviments de terra", apunta la directora, "encara que també s'hi poden veure moltes restes d'impactes de bala".

La redacció del projecte s'iniciarà enguany i el pla director en preveu que es pugui executar el 2011. La rehabilitació de la garita sud, actualment tancada als visitants, és una altra de les iniciatives previstes, encara que el document d'actuació és més lluny.

Però no tot són intervencions patrimonials: la redefinició de l'estructura personal i d'activitats del castell de Bellver és també un eix clau per a un bon funcionament. "És una reivindicació històrica", assegura Magdalena Rosselló, que assenyala que treballa en tres branques: una secció cultural, una de didàctica i una altra de conservacionista. "El tècnic d'acció cultural s'hi incorporarà enguany", afegeix, satisfeta del treball.