TW
0

La restauració de dues de les habitacions més ben conservades del poblat talaiòtic de Son Fornés, a Montuïri, és la darrera passa feta per l'equip arqueològic que investiga el jaciment abans de començar el procés de musealització de l'indret. A partir del proper 18 de maig, tots els que visitin l'assentament podran fer servir diversos panells explicatius per interpretar les construccions que componen l'antic poblat.

Durant les excavacions realitzades el passat mes d'octubre, es va descobrir una habitació situada a l'exterior de la muralla i també un portal d'entrada al recinte talaiòtic que es va tapiar en temps de la dominació romana. Els treballs de restauració posteriors han permès "recuperar part del mur talaiòtic i restaurar l'habitació millor conservada del poblat", una cambra "ampla tots els elements de la qual daten del segle VI abans de Crist", segons va explicar l'arqueòleg encarregat del jaciment, Albert Forés.

Aquestes tasques han estat la darrera passa abans que la musealització de l'indret sigui un fet. "Estam treballant en diversos panells. Un, més general, explicarà tant el caràcter del lloc com el seu descobriment i les tècniques que usam durant les excavacions i les restauracions", va declarar Forés. A part d'això, "n'instal·larem d'altres que informaran sobre els dos talaiots, les habitacions talaiòtiques i les construccions de l'època romana", hi afegí l'expert.

Amb tot, abans que es col·loquin els cartells, el Museu Arqueològic de Son Fornés posarà en marxa el programa de visites guiades, que es duran a terme el darrer diumenge de cada mes des del 28 de febrer fins al 27 de juny. Aquestes explicacions in situ permetran veure "els canvis soferts en el jaciment després de la campanya de restauració".

Actes vandàlics

Des de l'equip d'arqueologia informaren ahir que durant les tasques de manteniment iniciades aquest mateix mes es varen registrar saquejos i actes vandàlics. "Algú va intentar excavar de manera il·legal en una cambra talaiòtica, ja que hi trobàrem un forat i les restes d'una pala", lamentà l'especialista Forés.

L'equip encarregat d'assegurar la integritat del monument va denunciar els fets davant la Guàrdia Civil i el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, que estan investigant el cas. Els vàndals, a més a més, varen tombar una columna de l'època romana i causaren altres desperfectes de consideració.