Més de vint-i-quatre hores després de l'anunci oficial, el Govern comunicà ahir al president de l'Institut d'Estudis Balèarics, Sebastià Serra, que l'IEB deixarà de ser una entitat autònoma i que s'integrarà de ple dins la Direcció General de Cultura. Això significa que l'Institut tornarà als seus orígens, més o menys tal com s'estructurava l'any 2004, abans que l'expresident Jaume Matas sortís de l'Institut Ramon Llull i en transferís les competències culturals a un "refundat" IEB. Encara sense una figura jurídica concreta, l'Institut d'Estudis Baleàrics quedarà reduït als estudis locals, mentre que la direcció que encapçala Pere Joan Martorell serà qui n'assumirà la resta d'activitats. Així ho confirmà ahir l'encara president de l'IEB, Sebastià Serra, després de mantenir una conversa telèfonica amb el conseller Bartomeu Llinàs.
"Diumenge em vaig assabentar pels periodistes que el Govern anunciava la dissolució de l'IEB. Fins avui a les tres del migidia, ningú no s'havia posat en contacte amb nosaltres", lamentava."Tenc la impressió que tendiran a deixar l'IEB com una cosa totalment residual, amb un concepte de cultura totalment tancant", afegí el president, que també es mostrà "molt content" de la feina feta aquests dos anys i mig. "No defens la meva cadira, sinó la gestió i l'equip", sentencià.
Primerament, la reestructuració de l'Institut d'Estudis Baleàrics comportarà la destitució de Sebastià Serra, com també dels seus càrrecs de confiança. "En el Consell de Govern de divendres seran destituïts de manera oficial", apuntaven ahir des de la mateixa Conselleria. El director general de Cultura, Pere Joan Martorell, no garantí la continuïtat dels projectes ja iniciats enguany. Martorell es limità a un "s'ha d'estudiar" per determinar quines àrees culturals poden quedar enlaire i quines no, sobretot a Menorca i les Pitiüses, on darrerament l'IEB s'havia implicat de ple.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
l'ieb era gairebé l'únic escenari culturals de les illes balears, avui en dia! Organitzava moltíssims d'actes, es feia present a les fires,... Enhorabona sebastià i endavant!
l'ens i no l'ent, crec!
La venjança dels mediocres és mesquina, com ells mateixos. És cert que l'IEB s'havia centrat massa en l'art i la literatura, però també ho és que hi tenia entrada tothom, no calia dur el carnet de cap partit a la boca, com passa en altres departaments del Govern. En Sebastià Serra ha estat un excel·lent president i els seus col·laboradors han duit a terme una bona tasca. La destitució em recorda la sortida del Govern de les Illes Balears de l'IRL fa uns anys, que va ser més culpa de la consellera santjoanera i beneita del PSC que del propi conseller PPero illenc.
En Sebastià Serra no només s'ha aprofitat dels viatges, també s'ha eregit coautor de moltes obres publicades per l'IEB. La mateixa setmana passada a la presentació per TV de la obra del museus de na Melis, de la que també és coautor, només va xupar camara ell, i a la pobra nina que havia fet una feinada ni la van mencionar, ni enfocar...
En Sebastià ha estat el millor president de l'IEB molt per damunt els coneguts fins ara. Té experiència política i no és un sectari. A tot això s'hi ha d'afegir que té projectes funcionals molts dels quals s'han duit a terme. No és com d'altres càrrecs que perden la llet pasturant o pitjor no saben on tenen el tall ni la mà dreta.
Una altra errada. No s'havia d'expulsar UM sinó els corruptes d'UM. L'IEB potser no era una meravella, però no hi havia cap raó per a acabar amb ell. ni amb Sebastià Serra i la resta de gent que hi trebalava. Ara, d'una banda s'haurà de comptar amb el resentiment i les reticències futures de la part sana, que existeix, sens dubte, d'una UM necessària, i d'una altra banda, amb una guerra artificial i perillosa amb l'IRL. Meam qui la fa més grossa senyors del Bloc i del PSOE.
Avui per avui, més content que mai d'haver partit del PSM. Colla d'ineptes venjatius, ja teniu el que volieu: vos heu carregat l'IEB, trenta anys de feina a prendre pes sac. Anau a porgar fum.
Suprimir l'IEB ha estat un típic exemple d'acció de revenja, per fer mal a una persona com en Sebastià Serra (que segur que ha estat el mentor de quasi tots ells) un conjunt de membres del PSM, amb la força moral que els dóna haver encapçalat el partit durant les darreres debacles electorals, volen buidar de contingut l'Institut sense pensar en un sol moment tot el que ha fet bé, i sense pensar en la seva tasca necessària. I la seva proposta alternativa de fer recaure el pes de la promoció cultural en un Institut com el Llull del qual el nostre govern no n'és sino un soci minoritari ... només és propi de persones amb molt baixa autoestima del propi país. Res, ja els o les imagin bevent cava des de les seves cadires i càrrecs. Les urnes ja els tornaran allà d'on mai no havien d'haver sortit: de l'oposició.
Amb la darrera etapa els estudis balearics havien sofert un reduccionisme inapropiat cap a la cultura i ignorant la ciència local. L'antiga revista havia practicament desaparescut i els temes de medicina, investigació i ciencia brillaven per la seva absencia. Es fa necesaria una refundació dels estudis balearics on hi càpiga tot....
Berenguer, sucursalista barceloní encaixes molt bé amb tot aquest personal que en entrar a l'Institut d'Estudis Baleàrics vos encarregareu de cremar l'estentissa reedició de la Nostra Terra i us dedicareu a enaltir o publicar les obres complertes de ves a saber qui. Parles despectivament de l'autonomia, i francament amb personal com tu val més que les Illes Balears sien una comunitat autònoma que no un apèndix de qualsevol altre ens territorial estrany, com per exemple la Catalunya triomfant d'avui en dia, també comunitat autònoma espanyola i regida per un partit estatalista. I si vols pensar en una institució anquilosada, polsosa i escleròtica pensa en l'Institut d'Estudis Catalans.