El Consell de Mallorca encara no ha fet efectius els 36.000 euros de l'organització de la Setmana del Llibre de l'any passat, una ajuda que han de rebre el Gremi de Llibreters i que encara esperen. "Primer havia de ser al novembre, després al desembre i llavors al gener. Som al febrer i encara no hem cobrat res", asseguraven ahir. Però els endarreriments en les ajudes de Cultura també esquiten la Fira del Llibre del Born (que puja a 60.000 euros) i el Gremi d'Editors, que tampoc no ha vist cap dobler de les ajudes de suport genèric i llibres d'especial interès de 2009.
Així doncs, els deutes dels llibreters continuen sent avalats per crèdits, a l'espera que els "impediments burocràtics" es resolguin. "És més, ens fa por que amb el conveni d'enguany no succeeixi el mateix. Nosaltres encara no hem pogut tancar els comptes del 2009 i ja tenim a sobre la Setmana del Llibre d'enguany", asseguraven ahir des del Gremi. El desembre passat, els responsables de Cultura del Consell afirmaven que l'ingrés es faria efectiu aquell mateix mes, però no ha estat així. "És un suport que arriba massa tard", explicava ahir el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll.
Moll també es queixà que aquesta situació es repeteix igualment amb les ajudes atorgades pel Consell, com són els 162.000 euros destinats al suport genèric dels llibres en català i que tampoc no s'han fet efectius. "D'ençà que es creà el suport genèric, l'any 1984, no havia ocorregut mai res de semblant. Hi podia haver qualque retard, però no tant", lamentà. A això també s'hi han d'afegir les subvencions als editors per a llibres d'especial interès, que no han arribat i que són de 97.000 euros. "La situació es molt preocupant", sentencià Moll.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Robines, expressar opinions no hauria de ser sinònim d'insultar.
ROBINES: no saps ni escriure català ni vasc. Ets un ignaorant, el president del Gremi d'editors és Josep Joan Vidal (professor de al UIB) i Lleonard , s'esciu amb "d" final.
Aquests són lliberals, però només volen xuclar de la mamella de l'estat. Després ataquen les subvencions als pobres.
Carme aqui hi podriem afegir com a tall d´exemple al president del gremi de llibretes i editors de les balears, l´expert en el tema "jueu" mallorquí i expert també en subvencions, ajuts, donacions, pre-favors, favors, postfavors i demés almoïnes públiques -estatals, autonòmiques, locals i fins i tot europees a més del sector privat és clar- perquè ja què no servi com a docent a la uib està demostrant amb escreix la seva vàlua sionista i xuetona, en tot els respectes pels musumans, faltaria plus, i què no és ningú més que l`ínclit lleonart muntaner i els seus favors editorials del "drac" i companyia. A més d´altres "editors" de la "calanya" d´en muntaner´s boy´s que s´hi afegeixen al tema de "ajuts per a qualsevol tema del pare estat -entengui-se institució pública de quolsevol mena-. Salut i llibertat (què és el més pulid que hi pot haver)
Pens que seria una bona notícia que el suport genèric s'acabàs en sec , així només quedarien els bons editors i la bona literatura. D'aquesta manera els editors que viuen de la "sopa boba" de les subvencions i que s'han fet editors com podrien haver-se fet venedors de cotxes de segona mà, per exemple, si també hi hagués suport genèric, és clar. Aquests editors només amb l'ajuda institucional ja cobreixen els costos de l'edició i a més si son llestos encara n'obtenen alguna ganància i si a més a més venen alguns exemplars la cosa va rodada. També acabaríem amb el fems literari. No oblidem que un percentatge molt important dels llibres que s'editen amb el suport genèric només els compren l'autor i dues dotzenes familiars, amics i coneguts, a vegades hi podem afegir, també, algun despistat. No cal dir que aquestes edicions al cap de pocs mesos van directament a la trituradora. És a dir els doblers públics en bona part es trituren. No cal dir que, per sort, existeixen editors que coneixen els seu ofici i publiquen obres d'autèntica qualitat.