Al conflicte entre els propietaris de les cel·les 2 i 4 de la Cartoixa s'hi suma ara una nova controvèrsia pel que fa l'explotació del recinte. La crisi econòmica ha estat el detonant d'una possible desvinculació de la parròquia de Valldemossa amb la Societat de propietaris (set en total). Si no hi ha acord entre les parts, els turistes que vulguin fer el recorregut complet a la reia cartoixa hauran de pagar dues entrades: una cobrada per la Diòcesi i que inclouria la visita a l'església; i una altra fixada per la resta de propietaris i en la qual s'inclouria la visita a les cel·les i al museu municipal.
Aquest febrer expira el conveni de propietaris sobre l'explotació de la Cartoixa. Un acord en què es fixen els beneficis percentuals que rep cada propietari per les entrades, "segons l'indret que exploten i la seva importància", apuntà ahir el batle de Valldemossa, Xisco Mulet. Tot i això, des de fa més de trenta anys l'Església es mantenia al 'marge' d'aquest repartiment de beneficis i cobrava un lloguer anual per part dels amos. Ara, arran de la crisi turística i la minva d'ingressos, la societat planteja un nou conveni pel qual l'Església deixi de cobrar aquest lloguer i que s'integri dins la societat mateixa.
La proposta, de moment, "no satisfà els interessos de l'Església, ja que el percentatge proposat (a cobrar) és molt baix", explicava ahir el rector de Valldemossa, Ricard Ramos. Si bé les versions de les diferents parts no coincideixen al cent per cent, el rector manté que "a partir de l'1 de març" els turistes que vulguin entrar a l'església de la Cartoixa pagaran un tiquet que oscil·larà "entre 1,5 i 2 euros" i que, a més de la visita a la l'església, "inclourà també la pujada al campanar". En qualsevol cas, Ramos remarca que "ha estat un trencament amistós" i que "d'aquí a uns anys podríem tornar a fer-ho".
Per la seva banda, el vicari d'Afers Econòmics del Bisbat, Joan Servera, no ha estat tan contundent i simplement remarca que encara no hi ha res tancat. "N'hem de parlar", sentencià. Una actitud semblant a la que manté el president de la reial cartoixa, Jaume Capllonch, que tampoc no dóna per romput l'acord. "L'Ajuntament farà un darrer intent d'aproximació". El batle de Valldemossa, Xisco Mulet, també es mostrà caut a l'hora de parlar de les negociacions, si bé reconeix que "l'Església, de moment, no està per la feina". "Consideren que el tant per cent dels beneficis ofertats és massa baix.Cal tenir en compte que amb l'antic acord de lloguer s'emportaven una part molt important de les entrades", assenyalà. Per contra, el rector no considera que aquesta quantitat sigui tan elevada i al·lega que "amb els doblers que ens donaven del lloguer no ens quedava gaire marge per restaurar i conservar l'església, que és el nostre objectiu". "Tan sols la reparació de la teulada ens costarà 400.000 euros, dels quals el Govern ens en subvenciona 200.000. Amb això no hi arribam". En els propers dies, l'Ajuntament tornarà a restablir converses.
Nou estira-i-arronsa per explotar la Cartoixa
L'Església es planteja desvincular-se de la societat de propietaris. Així, per entrar a la Cartoixa s'haurien de pagar dos tiquets: un de l'Església i l'altre de la Societat
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El pitjor de tota aquesta situació és la imatge absolutament falsa del conjunt monumental que es mostra al visitant. Una museització arbitrària, fragmentada, confusa i aliena al procès de creixement històric. És impossible entendre el monument amb el recorregut actual i ja no parlo de la taca d'oli que la depredació mercantil està fent en la degradació patrimonial de tot el nucli urbà valldemossí. Quina llàstima!
També teniu altres coses que s'haurien de revisar, Àngela: l'aparcament de pagament, la infinitat de "xiringuitos" que venen uns souvenirs horribles a un poble que havia estat preciós, exprimint la figura d'en Chopin i na George Sand que, per cert, la gent va tractar a potades quan varen ser per aquí. A on és la Valldemossa de fa 30 anys? I què me'n deis del consistori? I que la web de la Cartoixa només estigui en castellà i anglès? I del preu abusiu de l'entrada a la Cartoixa? ...
És increïble la mala sort que tenim a Valldemossa amb els rectors. No puc creure que els altres pobles tenguin personatges així que pareixen trets d'un altra època. Misses en castellà!!!!! Posant barreres a ca La Beata excusant-se en falses enquestes... és Al·lucinant i vergonyós. O l'església fa un canvi RADICAL o me pareix que quedaran ben tot sols....
La qüestió és prémer-nos com si fóssim llimones.