TW
0

A la setena planta d'un edifici del carrer de les Arts de Brussel·les, just davall la delegació murciana i tres plantes per sobre de la barcelonina i la navarresa, es troba el centre Balears Europa. Allà on generalment fan feina un delegat, un coordinador, un tècnic i vuit becaris, ahir quedà petit davant l'allau de visitants que hi presenciaren la presentació de la setmana cultural Be Balears, organitzada per l'Institut Ramon Llull. Des d'avui i fins diumenge, les lletres, les arts i els acords amb denominació d'origen s'escolaran en el dia a dia de la capital belga, una ciutat tan multicultal en l'origen dels qui s'hi passegen, que aviat tens la sensació de ser en una mena d'Europa en petit. Una diversitat que és també la que vol demostrar la delegació balear en aquests actes.

El conseller de Presidència, Albert Moragues, ho deixà clar: "Des del Ramon Llull volem fer força com a cultura única, però és important que quan la gent escolti cultura catalana, no es quedi just amb la imatge de Barcelona". De fet, aquest és el primer pic que les Illes, de bracet del Ramon Llull, es presenten soles davant la societat exterior. La diversitat cultural es palpà també en els versos que cità el mateix conseller. Uns, de l'eivissenc Marià Villangomez que, amb el Cop a la terra, elogiava el quefer i la parla de la seva illa; els altres, de Damià Huguet des del seu poemari Esquena de ganivet.

A l'acte d'inauguració, que inclogué un assortiment complet de productes de les Illes, hi assistiren representants de les diferents delegacions europees que conviuen a Brussel·les, com també un bon caramull de mallorquins que hi resideixen. Per part de l'Executiu balear, hi eren el director general d'Acció Exterior, Jordi Bayona; el delegat del Govern a Brussel·les, Biel Amer, i la cap de l'IRL a les Illes, Fanny Tur. La setmana Be Balears, però, comença avui vespre amb l'espectacle Coches rojos, miedos y cafeteras, de la companyia Hierba Roja, en el qual participa el mallorquí Jean-Marc Serrano Deladoey.