La zona de l'excavació ha estat molt castigada per les pluges. | Ferran Aguiló - E. Ballestero

TW
0

La frustrada campanya d'excavacions de Bocchoris a Pollença (la pluja amb prou feines ha concedit tres dies de feina aquest setembre) ha permès deixar a la vista el paviment original de trespol de l'habitació principal de la fàbrica, fet amb opus signinum (l'equivalent al ciment actual en l'arquitectura clàssica). La sala en qüestió és la mateixa que conté la bóta en la qual els habitants de Bocchoris preparaven el tint porprat, amb el qual comercialitzaven devers el segle III dC i que servia per acolorir les túniques dels nobles romans.

Excavacions

La quantitat de restes de ceràmica i de closques escampades per la finca ofereix una idea dels tresors que encara queden ocults sota la terra. La campanya d'excavacions es prorrogarà durant tot el mes d'octubre, segons va confirmar diumenge Marilena Estarellas, codirectora de les excavacions al costat de Pep Merino. Així, intentaran guanyar el torcebraç al mal temps, una problemàtica amb la qual s'enfronten cada any. Marilena Estarellas i Pep Merino són des de l'any 2001 els arqueòlegs encarregats de donar una mica més de llum a la història d'un dels assentaments més antics de les Illes, el de Bocchoris i el de Boccor. Els experts parlen d'una extensa ciutat la superfície de la qual podria ocupar quatre quarteradas. Adossats a les restes d'un talaiot, els arqueòlegs treballen en una habitació industrial d'època romana.

Un passeig per l'arqueologia

El jaciment de Bocchoris va ser escenari diumenge del programa Un passeig per l'arqueologia, impulsat pel Consell de Mallorca i que ofereix visites guiades per a famílies a diferents jaciments de l'Illa entre maig i octubre. Es tracta d'una iniciativa a la qual Bocchoris s'incorpora per primera vegada, amb l'objectiu de contribuir a la difusió del patrimoni arqueològic de les Illes. "Fins ara no n'havia format part perquè no hi havia gaire terreny excavat", expliquen els responsables, que aposten especialment per la divulgació del patrimoni arqueològic de les Balears. De fet, a final d'octubre han programat una exposició amb la col·laboració del Museu de Pollença que donarà a conèixer de les troballes fetes a Bocchoris.

La visita guiada dramatitzada per als adults de diumenge es va completar amb un taller de ceràmica per als més petits en la jornada amb més assistència del públic des que es va iniciar el programa, el maig passat. El proper cap de setmana la cita és a Sant Llorenç des Cardassar. El poblat talaiòtic de s'Illot servirà d'escenari per al taller "Foners" en una activitat dirigida a famílies amb infants de totes les edats.